Tijekom pripremanja obroka vjerojatno napravite nered u kuhinji, a onda zgrabite prvu stvar koja vam pri ruci da biste obrisali radnu površinu i mrvice koje su se nakupile. No, to može biti problematično.
Naime, stručnjaci navode da nikada ne biste trebali koristiti korištene kuhinjske krpe za čišćenje kuhinje jer mogu sadržavati mnoštvo bakterija. Ako krpe koristite za čišćenje kuhinje, to može dodatno proširiti bakterije.
“U nekim situacijama najbolje je koristiti jednokratne papirnate ručnike za čišćenje koji nakon toga odbacite u smeće. Tako se smanjuje šansa da proširite bakterije po cijeloj kuhinji, osobito ako ne perete kuhinjske krpe nakon svakog korištenja”, navode stručnjaci iz tvrtke Towel Supercenter.
Ako se bakterije prošire po cijeloj kuhinji, to može uzrokovati trovanje hranom. Naime, istraživači sa Sveučilišta Mauricijus objavili su 2018. godine studiju koja opisuje zdravstvene opasnosti koje mogu izazvati kuhinjske krpe.
Nakon uzgoja bakterija iz 100 ručnika za posuđe korištenih mjesec dana, otkrili su da je 49 posto njih sakupljalo bakterije poput E. coli, vrste Enterococcus i Staphylococcus aureus. Uz to, krpe koje su korištene u više svrha, primjerice i za brisanje posuđa i čišćenje radnih površina, imale su znatno više bakterija nego krpe koje su se koristile samo u jednu svrhu.
“Riječ je o bakterijama koje izazivaju zabrinutost zbog bolesti koje se mogu prenositi hranom”, kazao je Paul Dawson, znanstvenik i profesor na Visokoj školi za poljoprivredu, šumarstvo i životne znanosti na Sveučilištu Clemson.
Simptomi trovanja hranom
Uobičajeni simptomi trovanja hranom uključuju stomačne probleme, grčeve, mučninu, povraćanje, proljev i vrućicu. Simptomi mogu varirati od blagih do vrlo ozbiljnih, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
Ako osoba ima visoku vrućicu, često povraća, pokazuje znakove dehidracije ili ima proljev koji traje dulje od tri dana, trebalo bi odmah kontaktirati liječnika. CDC navodi da trovanje hranom može uzrokovati dugoročne zdravstvene probleme ili čak i smrt.
Tijekom ožujka 2021. godine provedena je anketa koja je istraživala navike čišćenja među 2.000 osoba u SAD-u. Pokazalo se da 58 posto ispitanika koriste kuhinjske krpe za čišćenje. Unatoč tome što je 18 posto ispitanika kazalo da su svjesni da su krpe jedna od najprljavijih stvari u kući, čak 41 posto njih je izjavilo da će krpu koristiti više od pet puta prije nego što ju operu.
“Korištene kuhinjske krpe raj su za razvoj bakterija. Mnogi ne shvaćaju da kada korištenom krpom obrišete ruke i radne površine, zapravo širite bakterije”, objasnila je stručnjakinja za zarazne bolesti Jessica Rivera.
Samo 11 posto ispitanika izjavilo je da peru krpe jednom tjedno. No, američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) navodi da su kuhinjske krpe izvor bakterija i da ih treba prati češće, prenosi Best life.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!