Uz žitarice, voća, kruh i razne namaze, jaja su vjerojatno jedna od namirnica koju najčešće koristimo za pripremu doručka i večere. Ona se mogu kuhati, pržiti i poširati, a od njih se najčešće prave tvrdo kuhana jaja, jaja na oko, omlet i kajgana.
Kajgana se relativno lako pravi, zbog čega je omiljena i među ljudima koji nisu vješti u kuhinji. Ipak, postoji jedna česta greška koju mnogi rade kada pripremaju kajganu, a to je dodavanje popularne namirnice kojoj prema riječima kulinarskih stručnjaka – tu nije mjesto.
Kao što su mnogi od vas mogli pretpostaviti, radi se o mlijeku. Naime, mnogi ljudi imaju običaj da nakon što umute jaja u njih dodaju ovu tekućinu, vjerujući da će tako popraviti njihov okus i učiniti kajganu kremastijom. Prema Robbyju Melvinu, čovjeku koji piše o kuhanju za magazin Southern Living, mlijeko u kajgani napravit će samo jednu stvar: Zasjenit će njizin okus.
Ako ste kupili kvalitetna jaja svakako vam ne treba nešto što će ‘pojesti’ njihov okus. U slučaju da ipak želite da vaša kajgana bude kremasta, Melvin preporučuje da je pravite na maslacu. Njegov savjet je i da jaja nikada ne mutite u samoj tavi, već u nekoj drugoj posudi, iz koje ćete ih preliti u dobro zagrijanu tavu.
Kajgana se u pravilu ne prži dugo, već se nakon najviše minute miče s ploče. Jaja se špatulom miješaju tijekom prženja tako da budu potpuno skuhana, ali ne i prepečena. Kada su gotova mogu se posoliti i popapriti po želji i poslužiti na tanjuru ili tostu, piše Aktivni.si.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!