Majčina dušica se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava, a zbog svoje arome često je prisutna i u kulinarstvu.
Ova biljka poznata je po antiseptičkim i antibakterijskim svojstvima, što je čini korisnom u liječenju respiratornih bolesti. Čaj od majčine dušice pomaže kod prehlade, kašlja, bronhitisa i drugih problema dišnog sustava.
Uz to, olakšava iskašljavanje, smanjuje upalu grla i potiče brže ozdravljenje. Zbog visokog sadržaja vitamina C i A, željeza i mangana, majčina dušica jača imunitet i pomaže organizmu u borbi protiv infekcija.
Ova biljka djeluje i kao prirodni antioksidans, smanjujući rizik od razvoja kroničnih bolesti. Čaj od majčine dušice često se koristi za ublažavanje nadutosti, plinova i grčeva u probavnom sustavu, a također pomaže u uklanjanju viška tekućine iz organizma.
Majčina dušica se koristi i u aromaterapiji zbog svojih umirujućih svojstava. Eterično ulje majčine dušice može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti te poboljšati koncentraciju i mentalnu jasnoću, piše Klix.ba.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!