Sedam svakodnevnih namirnica kojima biste se mogli otrovati ako ne pazite

Budite oprezni prilikom konzumiranja ili pripreme ove hrane.
1. Sirovo meso
Vaša sklonost prema sirovom hamburgeru ili bifteku može vas staviti u opasnost.
Sirovi mesni proizvodi mogu sadržavati bakterije Yersinia, E. colii Salmonellu.
Ako jedete piletinu i primijetite da je unutra i dalje ružičasta, najbolje je baciti je. Ukoliko nije pravilno termički obrađena, izloženi ste opasnosti od bakterija Salmonella, Campylobacter i Clostridium perfringens.
Kako biste se zaštitili, preporučuje se termička obrada mesa, piše Best Life Online.
2. Voće i povrće
Iako su svježe voće i povrće važan dio zdrave prehrane, također su glavni izvor trovanja hranom.
Kako biste se zaštitili, preporuča se pranje ili ribanje voća i povrća pod tekućom vodom, te guljenje, ali samo nakon pranja, kako biste izbjegli onečišćenje njihovog mesa bakterijama s njihove kore.
3. Neobrađeno mlijeko i mliječni proizvodi
Iako neki tvrde da proizvodi od neobrađenog mlijeka pružaju određene zdravstvene prednosti, stručnjaci tvrde suprotno.
Ovi proizvodi često su zagađeni bakterijama Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria i Salmonella, koje mogu izazvati ozbiljne bolesti.
Kako bi se izbjeglo trovanje, preporuča se konzumacija proizvoda od pasteriziranog mlijeka.
4. Jaja
Jaja mogu biti zagađena salmonelom, koja može izazvati trovanje hranom i dovesti do ozbiljnijih bolesti ili čak smrti.
Kako biste se zaštitili, preporuča se čuvanje jaja u hladnjaku na temperaturi od 4°C ili niže te kuhanje jela s jajima na temperaturi od 71°C ili više.
5. Morski plodovi
Sirova morska hrana i školjke najčešće se povezuju s bakterijama Salmonella i Vibrio vulnificus. Potonji je najčešći u kamenicama i povezan je s 80.000 infekcija i 100 smrtnih slučajeva u SAD-u svake godine.
Morska hrana trebala bi se kuhati na 63°C, a trebala bi se ponovno zagrijavati na 71°C.
6. Klice
Topli, vlažni uvjeti potrebni za uzgoj klica također su idealni za rast bakterija. Konzumiranje sirovih ili blago kuhanih klica, može dovesti do trovanja hranom izazvanog Salmonellom i E. coli.
Temeljito kuhanje klica ubija štetne bakterije i smanjuje šanse za trovanje hranom.
7. Brašno
Brašno je obično sirov poljoprivredni proizvod koji nije tretiran radi ubijanja bakterija.
Štetne bakterije mogu kontaminirati žitarice dok su još u polju ili u drugim fazama proizvodnje brašna, a bakterije se uništavaju tek kad se hrana napravljena od brašna skuha.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare