Ovih 13 sirotinjskih jela je nekad bilo na svakom stolu, pucali smo od zdravlja dok smo ih jeli

author
N1 Info
11. ožu. 2025. 09:43
kruh, grah, tost, hrana, engleski doručak,
Unsplash / Ilustracija | Unsplash / Ilustracija

Često čujete kako ljudi kažu "pucali smo od zdravlja", a onda počnu pričati o starim jelima. U vrijeme kada cijene hrane iz dana u dan rastu, možda je vrijeme da ih se prisjetimo. Budući da za njihovu pripremu nije potrebno puno sastojaka, zovu ih i "sirotinjska jela".

Bilo da je razlog bila udaljenost od najbliže trgovine ili skroman budžet, "sirotinjska jela" pripremala su se s vrlo malo namirnica, a često su to najukusnija jela kojih se rado sjećamo.

Slatki kupus bez mesa


Ovaj zdravi ručak je lagan i jeftin, a jednostavan za napraviti. Da bi bio ukusniji, kupusu dodajte i drugo povrće poput crvenog luka (koji prethodno upržite), paprike, češnjaka po želji, rajčice i peršina.

Restani krumpir


Na uprženi luk dodajte kuhani krumpir i izgnječite ga pa začinite mljevenom paprikom, soli i paprom po želji.

Kruh, mast i mljevena crvena paprika


Iako će mnoge starije podsjetiti na djetinjstvo, našoj je djeci ovo jelo nezamislivo.

Kuhani krumpir u ljusci


Ništa jednostavnije, poslužite sa sirom, napravite salatu od rajčice i imate ručak idealan za vruće ljetne dane.

Pečeni krumpir


Posložiti oguljene krumpire, posoliti, popapriti i dodati sitno sjeckani crveni luk. Zatim dodati brašno i miješati uz dolijevanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Izliti u podmazan pleh i peći oko pola sata na 250 C.

pečeni krumpir
Pexels/Ilustracija | Pexels/Ilustracija


Stari kruh izmrvljen u kiselo mlijeko


Kad ne znate što biste doručkovali ili večerali, izmrvite kruh u hladno kiselo mlijeko ili jogurt. Čak se i mnogoj djeci sviđa.

Kruh na masti


Stari kruh izmrvite na komadiće i zalijte vrućom vodom. Zagrijte ulje ili mast i kad se zagrije prelijte sirom ili kiselim mlijekom. Može se raditi i s mlijekom umjesto s vodom, ali i bez masnoće i ulja.

Grah


Grah je kaloričan i pun proteina pa mu uopće ne treba meso. Paprika i luk odličan su dodatak grahu.

Prepečenac


Umjesto da za doručak ili večeru jedete mesne prerađevine pune aditiva, napravite prepečenac i popijte jogurt.

Juha od krumpira


Upržite luk i dodajte krumpir narezan na kockice, zalijte vodom, kuhajte pa dodajte umak od rajčice i začinite. U krumpirovu juhu po želji možete dodati i drugo povrće, primjerice papriku.

Pečene jabuke


Ploške jabuke umočite u smjesu za palačinke i pržite na vrućem ulju pa pospite šećerom u prahu.

Stari kruh s mlijekom i šećerom


Pogaču pospite šećerom i prelijte vrućim mlijekom. Velika je šteta što je danas svaki kruh pun aditiva pa je to veće zlo nego dodati malo šećera, prenosi portal Buka.

Pita od lisnatog tijesta


Ništa jednostavnije. Poredajte kore, namažite ih i pečeno tijesto prelijte vrućom vodom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama