Oglas

Snižava kolesterol, dobar je za srce, ali nije baš ugodnog okusa...

author
N1 Info
14. srp. 2022. 14:50
>
15:12
apple-cider, jabukovo sirće, jabučni ocat, žeđka, ocat,
Image by <a href="https://pixabay.com/users/veronicatxoxo-13701527/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=6604170">Veronica Bosley</a> from <a href="https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=6604170">Pixabay</a> | Image by <a href="https://pixabay.com/users/veronicatxoxo-13701527/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=6604170">Veronica Bosley</a> from <a href="https://pixabay.com/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=6604170">Pixabay</a>

Jabučni ocat je posljednjih godina, postao važan sastojak u prehrani. Novija istraživanja pokazuju da pomaže kod nekih bolesti, recimo dijabetesa ili pretilosti.

Oglas

Glavni sastojak jabučnog octa, kao i bilo kog drugog octa, je octena kiselina. Ostali sastojci su druge kiseline, vitamini, mineralne soli i aminokiseline, a jabučni ocat pomoći će vam kod mnogih zdravstvenih tegoba.

Dijabetes


Možda je najveća dobrobit jabučnog octa njegov utjecaj na razinu glukoze u krvi. Nekoliko studija je dokazalo da on može sniziti razinu glukoze. Ispitanici su konzumirali dvije čajne žličice jabučnog octa prije spavanja, a razina glukoze ujutro im je bila snižena za 6 posto. Ipak, studija je provedena na štakorima i ove rezultate tek treba potvrditi istraživanjem na ljudima.

Pomaže kod visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti


Još jedno istraživanje na štakorima dokazalo je da jabučni ocat može sniziti povišeni krvni tlak. Drugo istraživanje dokazalo je da ljudi koji često jedu salatu s jabučnim octom manje obolijevaju od srčanih bolesti nego oni koji to ne čine.  i ova tema zqahtjeva, naravno, još ispitivanja da bi se donijeli neki konačni zaključci.

Pomaže pri gubljenju kilograma


Stotinama godina jabučni ocat korišten je u ovu svrhu. Godine 2005. provedeno je istraživanje na malom uzorku od 12 ispitanika – jedni su danima jeli kriške kruha s nekoliko kapi bijelog octa, a drugi su jeli običan kruh. Ispitanici iz prve grupe osjećali su prije i duže sitost nego oni iz druge grupe. To jesu obećavajući rezultati, ali ipak samo preliminarni, piše B92.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama