Ovo su trikovi kojima konobari varaju i goste i vlasnike kafića

Lifestyle 09. lis 202414:38 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Prevare od strane radnika u ugostiteljskim objektima možemo grubo podijeliti u dvije kategorije: varanje vlasnika lokala i varanje gosta.

Varanje vlasnika lokala

Varanje vlasnika lokala uglavnom se svodi na unošenje vlastitog pića i hrane te prodavanje gostima.

Nekada su konobari najviše zarađivali na kavi, donoseći vlastitu i praveći više kava od jedne doze. Današnje aparate za kavu je malo teže prevariti, ali nije nemoguće.

Čaj je također vrlo isplativ jer se može kupiti u trgovini i prodavati u lokalu bez znanja vlasnika. Isto vrijedi i za mlijeko, voće… Nescafe, cedevitu, toplu čokoladu i sve ostalo što se priprema iz vrećice relativno je lako unijeti u lokal i služiti gostima bez znanja vlasnika.

Kod većih događanja unose se i alkoholna pića. Unošenje i prodavanje vlastitog pića jednostavno je tamo gdje se ne izdaju fiskalni računi, odnosno kada vlasnik lokala vara državu. U tom slučaju konobarima je puno lakše prevariti vlasnika.

Varanje gosta

Fiskalni račun

Izdavanje fiskalnog računa zakonska je obveza. Niste dužni platiti ako ne dobijete račun, piše Nova.rs. Ako ipak platite bez računa, time omogućujete vlasniku lokala da vara državu, a konobaru da vara vlasnika lokala, pa i vas.

Ako dobijete fiskalni račun, postoji mogućnost da je to kopija računa od nekog drugog s istom narudžbom. Zatražite fiskalni račun i nemojte platiti bez njega. Provjerite datum i vrijeme na računu kako biste bili sigurni da je vaš.

Lažna ambalaža

Često se događa da konobar donese otvoreno vino ili vodu u boci.

U tom slučaju postoji mogućnost da je to voda iz slavine, a vino nije ono koje plaćate, već jeftinije. Prazne boce od sokova čuvaju se i kasnije pune sokom iz većih ambalaža, koji nije evidentiran.

Vrlo često se toče žestoka pića lošije kvalitete od naručenog. Možda će vam prvo piće biti ispravno, ali kasnije će ga razvodniti ili zamijeniti jeftinijim.

Reciklaža pića

Mnogi ljudi ostave piće napola popijeno kada odu iz lokala. Dogodi se da konobari to piće uliju natrag u ambalažu i posluže drugom gostu.

To se najčešće događa s točenim pivom – dopune čašu, dodaju pjenu i posluže.

Smanjenje pića

Ovo se najčešće događa s žestokim pićima. Narudžba gotovo nikada nije točna doza, već se prikriva dodavanjem puno leda ili voća.

Kada naručite duplo piće, velike su šanse da ćete dobiti jednu dozu s puno leda. Točeno pivo najčešće nije točeno do oznake.

Razvodnjavanje pića

Razvodnjavanje točenog piva redovna je pojava. To rade u velikom broju lokala, pogotovo u klubovima gdje ima puno ljudi.

U žestoka pića ulijeva se voda kako bi se nadoknadila razlika koja nije evidentirana. Kako zabava odmiče, mjera se smanjuje, a voda se dodaje. Kokteli najčešće sadrže vrlo malo pravih sastojaka. To je uglavnom jeftini alkohol i puno soka kako bi se prikrila loša kvaliteta alkohola.

Loša kava

Kava i čaj najčešće se naručuju pa se od njih najviše i zarađuje. Od jedne doze prave se dvije, pa čak i tri kave.

Ovo se najčešće radi kada se pravi kava s mlijekom, jer se s puno mlijeka može prikriti loš okus kave. Kava sa šlagom uglavnom je šlag s malo kave.

Varanje stranaca

U nekim lokalima cjenik ne stoji na stolu, već se mora tražiti.

Tako se pruža prilika da se strancima donese drugi, puno skuplji cjenik, prema kojem im se kasnije naplaćuje.

Velik broj stranaca uz to ostavi i napojnicu. Ako stranac plaća stranom valutom ili se ne snalazi s lokalnom valutom, vjerojatno neće dobiti ispravan kusur, a malo tko će se vratiti da se požali, čak i kada shvati da je prevaren.

Plaćanje i vraćanje kusura

U klubovima s puno ljudi često se događa da konobar “nema sitno”. Vratit će vam dio novca i krenuti do kolege po ostatak. Onog trenutka kada se udalji od vas, zaboravit će da vam išta duguje.

Higijena

Kroz ugostiteljske objekte dnevno prolazi velik broj ljudi. Teško je oprati i osušiti svo posuđe pa se to često i ne radi kako treba.

To predstavlja velik zdravstveni rizik. Sve se pere samo da izgleda čisto. Čaše se deterdžentom peru samo po rubu, a ostatak se samo ispere hladnom vodom.

Šalice za kavu peru se samo iznutra i po potrebi se uklone ostaci ruža za usne s rubova. Koristi se najjeftiniji deterdžent za suđe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!