Upotrijebite samo jedan komad kuhinjskog otpada i dobit ćete rajčice punog okusa

Lifestyle 11. srp 202406:52 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Rajčice trebaju stalnu ishranu dušikom, fosforom i kalijem kako bi dobile najsočnije i aromatičnije voće. Prema riječima stručnjaka, postoji kuhinjski otpad koji sadrži te hranjive tvari - talog kave.

Jim i Mary Competti s bloga “I Grow Tomatoes” objasnili su da se većina gnojiva sastoji od onoga što se često naziva “velika tri” hranjiva – dušika, fosfora i kalija. Sve ove hranjive tvari rade zajedno kako bi pomogle stvoriti “jake i zdrave biljke rajčice”, piše Express.

Dušik je neophodan za pomoć u rastu i popunjavanju lišća biljaka rajčice kako bi lišće moglo pretvoriti sunčevu svjetlost u hranjive tvari. Fosfor pomaže biljkama rajčice da proizvedu pupoljke i cvjetove. Bez njega bi biljke rajčice imale problema s postavljanjem cvjetova, što bi “veliko smanjilo prinose”.

Ključan element

Biljke rajčice trebaju kalij kako bi “pomogle u poboljšanju kvalitete proizvedenog voća” kao i “smanjile mogućnost da biljke rajčice podlegnu bolestima”. Štoviše, kalij je ključan u vrijeme cvatnje kako bi pomogao biljkama da proizvedu i sazriju plodove.

Srećom, istrošeni talog kave “sadrži sva ‘velika tri’ vitalna hranjiva, ali sadrži i elemente u tragovima kalcij, magnezij, cink i željezo – sve hranjive tvari koje biljke rajčice također koriste za “rast i proizvodnju najboljeg ploda koji je pun okusa”.

Ali moć taloga kave nadilazi samo korištenje kao gnojivo. Oni se zapravo mogu koristiti i za poboljšanje tla, omogućujući biljkama rajčice da “jačaju i izbace opsežniji korijenski sustav” – korijenski sustav koji može “dramatično poboljšati žetvu”.

Za prednosti dodanih hranjivih tvari, najbolje je dodati iskorišteni talog kave u vrijeme sadnje. Ovo početno povećanje hranjivih tvari i dodatne vlage može biti od vitalnog značaja za pomoć presađenim biljkama u brzom uspostavljanju i stvaranju snažnog ranog rasta korijena.

Da biste to učinili, umiješajte dvije do tri žlice taloga kave u jamu za sadnju prije dodavanja biljke rajčice. Obavezno posadite svoje rajčice duboko kako biste imali najbolju priliku da se natapaju hranjivim tvarima.

Kada umiješate talog, koristite samo istrošeni talog od kave jer svježi talog sadrži kiseline koje mogu promijeniti pH tla i biti “štetne za biljke rajčice”. Upotreba istrošenog taloga kave ipak ne prestaje samo s vremenom sadnje. Možete ih koristiti za prihranjivanje biljaka rajčice tijekom cijele vegetacije.

Jim i Mary su rekli: “Svaka tri do četiri tjedna, pospite nekoliko žlica oko baze svake biljke rajčice. To pomaže biljkama osigurati nizak i stabilan dotok hranjivih tvari svaki put kad pada kiša ili zalijevate.

“Tlo na vrhu će također pomoći da se tlo opusti i doda strukturu dok se razgrađuje. Dakle, ne samo da talog kave dodaje hranjivu vrijednost vašim biljkama, on u isto vrijeme poboljšava tlo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!