Fali vam željeza? Uključite ovih šest namirnica u prehranu
Željezo je esencijalni mineral, što znači da ga tijelo treba za preživljavanje.
Željezo je uključeno u bezbroj procesa u tijelu, uključujući imunološku funkciju, kognitivni razvoj, sintezu DNK i proizvodnju energije, tvrdi liječnica Kristen Lorenz.
Također je glavna komponenta hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji je odgovoran za prijenos kisika kroz tijelo. "Bez odgovarajuće količine željeza, tijelo ne može proizvesti dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica, što može dovesti do slabosti i oslabljenog imuniteta", kaže Lorenz.
Ovo su preporučene dnevne količine za željezo:
Odrasli muškarci (od 19 do 50 godina): 8 miligrama
Odrasle žene (od 19 do 50 godina): 18 miligrama
Odrasle trudnice: 27 miligrama
1) Špinat
S gotovo 6,5 miligrama željeza po jednoj kuhanoj šalici, špinat je izvrstan izvor željeza.
Obavezno ga kombinirajte s izvorima vitamina C, poput soka od limuna ili kuhanih rajčica, kako biste poboljšali apsorpciju. Konzumiranje zelenog lišća također će povećati vaš unos luteina, antioksidansa koji podržava zdravlje očiju, i folata, koji je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih stanica.
2) Datulje
Četiri datulje sadrže približno jedan miligram željeza, kao i vlakna, kalij i baka, prenosi RS.
Također su nevjerojatno svestrane jer ih možete koristiti za prirodno zaslađivanje salata, domaćih energetskih pločica i smoothieja. Osim toga, datulje možete jesti same kao međuobrok, a za pojačani okus i dozu proteina uvijek ih možete umočiti u maslac od kikirikija ili badema.
3) Leća
Uzmite jednu šalicu kuhane leće i dobit ćete gotovo sedam miligrama željeza. Leća nudi vlakna, vitamine B i biljne proteine. Najčešće se koriste za tradicionalna indijska jela kao što je dal (curry od leće), iako dobro funkcioniraju i u varivima, juhama i salatama.
4) Cikla
Poznata po svojoj intenzivnoj ljubičastoj boji i zemljano-slatkastom okusu, cikla je još jedan biljni izvor željeza. Jedna šalica sirove cikle sadrži oko jedan miligram željeza.
5) Smokve
Suhe smokve sadrže više željeza nego svježe - oko 1,5 miligrama po pola šalice. Također sadrže kalcij, magnezij i vlakna, koji podržavaju zdravlje kostiju i probavu.
6) Avokado
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare
NAJČITANIJE
Oglas
Oglas
Najnovije
Oglas
Oglas