Sok od naranče je prava delikatesa koja pritom ima brojne prednosti, a najčešće ga vole i djeca. Sadrži puno vitamina C, no problem s njim je što je osjetljiv i nestabilan pa na njega može utjecati i način na koji se rukuje narančom ili sokom.
Sok od naranče poznat je kao jedan od najboljih izvora vitamina C. Najbolje ga je čuvati u hladnjaku jer će niska temperatura pomoći u zadržavanju više vitamina C.
Stručnjaci ističu da zatvoreni, ohlađeni sok od naranče zadržava više vitamina C nego sok koji se čuva nepokriven ili je ostavljen na sobnoj temperaturi.
To je zato što je vitamin C prirodno osjetljiv i može se uništiti kada dođe u dodir s toplinom ili zrakom.
Zbog toga se količina vitamina C u soku od naranče, koji se ne konzumira odmah, smanjuje za oko 40 posto u usporedbi s cijelim voćem.
Zatvaranje soka od naranče smanjuje količinu kisika s kojim dolazi u kontakt. Upravo taj kontakt uzrokuje gubitak vitamina C. Vitamin C oksidira kada je izložen toplini ili zraku, a nakon što oksidira, neće više biti toliko koristan i zato je pravilno čuvanje ključno.
Kako čuvati sok od naranče?
Ako radite sok od naranče i nećete ga odmah popiti, najbolje ga je poklopiti i čuvati u hladnjaku kako biste spriječili gubitak vitamina.
Naravno, ova metoda ne može zadržati vitamine zauvijek i kako vrijeme prolazi, oni će polako oksidirati stoga ga iskoristite čim prije.
Želite li maksimalno iskoristiti vitamine iz ovog voća, najbolje je konzumirati cijelu, svježu naranču, piše Cookist.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!