Zbog obilja vitamina i minerala, ova voćka zauzima značajno mjesto u narodnoj medicini, te svi njeni dijelovi sadržavaju niz blagodati za koje možda niste znali.
Dunja
Kad se spomene dunja, svi pomisle na rakiju ili kolače. Tek kad se pojave problemi s kašljem i želucem, tada se sjetimo narodne medicine i ljekovitosti ovog voća od kojeg se koristi sve: plod, sjemenke, i listovi, piše krstarica.
Dunja sadrži malo kalorija, soli i masti, pa se preporučuje za regulaciju tjelesne težine, a njen kompot trebali bi jesti oni koji imaju problema s probavom ili čirom na želucu.
Ovo voće sadrži mnogo vitamina B1, B2, niacina, karotena, kalcija, magnezija, kalija, bakra, natrija, cinka, željeza, mangana, klora i sumpora. Osim toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljikohidrate.
Samo voće ima više vitamina C nego što se može naći u limunu. Zahvaljujući tome, dunja sprječava infekcije i jača imunološki sustav. Povoljno djeluje na dišni sustav pa se preporučuje kod dugotrajnog i upornog kašlja, osobito ako se radi o bronhitisu.
Sok od dunje
Sok od dunje liječi kašalj, astmu i proljev, a pečena ili kuhana dunja preporučuje se slabokrvnim osobama, ali i za liječenje upala želuca i crijeva.
Sok se priprema tako da se jedna veća dunja dobro opere i nareže na kolute, ali s korom. Zatim se prelije litrom vode i kuha dok se ne skuha do pola. Kada se ohladi, sok se procijedi, ali se dunja ne baca i može se jesti.
Sjemenke
Od sjemenki dunje pravi se čaj koji čisti dišne puteve i djeluje protiv kašlja. Sjemenke treba ostaviti da odstoje u vodi i otpuste sluz, što je odlično za pluća jer sadrži velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17 koji djeluje antikancerogeno.
Budući da su bogate antioksidansima, sjemenke su se pokazale dobrima u zacjeljivanju rana i blažih opeklina. Ono što trebate učiniti je zgnječiti sjemenke kako biste dobili sluz za tretiranje problematičnih područja.
List
Osušeni dunjini listovi toliko su blagotvorni da bi svaka kuća treba imati malu zalihu jer može biti prva pomoć kod proljeva, bilo da se radi o djeci ili odraslima.
Čaj se priprema tako da se tri lista preliju s 250 mililitara kipuće vode. Šalica se poklopi i ostavi stajati 15 minuta. Čaj nije potrebno zaslađivati, a može se piti i hladan.
Ovaj se čaj preporučuje i kod dehidracije.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!