Ključ je uravnotežena prehrana, temeljena na biljnim izvorima i cjelovitim žitaricama.
Novo istraživanje koje je provela Harvard TH Chan School of Public Health otkrilo je da su dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, usmjerene na proteine i masti biljnog porijekla, zajedno s ugljikohidratima iz zdravih izvora kao što su cjelovite žitarice, povezane s sporijim dugoročnim debljanjem od onih baziranih na životinjskim bjelančevinama i mastima, koje uključuju i nezdrave ugljikohidrate poput rafiniranih.
“Dobri” ugljikohidrati su stoga korisna hrana, iako u malim količinama, za održavanje vaše idealne težine tijekom vremena.
A, kako objašnjavaju nutricionisti, nisu za demonizirati ni u fazi samog mršavljenja, prenosi Novi list.
Rezultati istraživanja, objavljeni 27. prosinca 2023. u JAMA Network Openu, pružaju daljnje dokaze o prednostima prehrane koja se prvenstveno temelji na voću, povrću i zdravim ugljikohidratima za održavanje težine tijekom vremena.
Analiza prehrane temeljila se na pridržavanju pet namirnica s niskim udjelom ugljikohidrata, ističući značajne razlike u rezultatima na temelju izvora proteina i masti kao i vrste samih ugljikohidrata.
Kao što je već spomenuto, analizom podataka pokazalo se da su dijete koje promoviraju proteine biljnog podrijetla, zdrave masti i ugljikohidrate iz cjelovitih žitarica bile najučinkovitije u dugoročnom održavanju težine.
Nasuprot tome, dijete koje se temelje na životinjskim bjelančevinama i mastima, zajedno s rafiniranim ugljikohidratima, povezuju se s bržim debljanjem tijekom godina.
Čini se da je ključ uravnotežena prehrana, temeljena na biljnim izvorima i cjelovitim žitaricama, koja je najbolja u pružanju trajnih rezultata u kontroli težine i promicanju dugoročnog zdravlja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.