Znate li zašto začine ne biste trebali držati u staklenim posudama?

Lifestyle 24. svi 202407:38 0 komentara
Pexels

Većina začina može zadržati svoj okus više od pet godina, ali samo ako ste ih pravilno odložili. Iako mnogi koriste staklene posude za odlaganje otvorenih namirnica, kada je riječ o začinima, to nije pravilno.

Staklene posude u kojima držite začine mogu izgledati lijepo i organizirano, ali predugim držanjem začina u njima može smanjiti intenzitet okusa i mirisa.

Ako primijetite da vaši začini promjene boju i miris ili jednostavno nemaju miris, vrijeme je da ih bacite.

Naime, većina začina ima rok trajanja od dvije do tri godine, ali začine možemo koristiti i više od pet godina ako smo ih pravilno skladištili.

Nikako ne bismo trebali koristiti prozirne posude za začine. Začine uvijek treba čuvati u hermetički zatvorenim i neprozirnim posudama ako želite sačuvati arome i teksturu začina.

Preporučuje se da za začine koristite vrećice jer to osigurava dugotrajnost proizvoda tako što ga štiti od oksidacije i održava ga suhim i svježim.

Također začine biste trebali držite dalje od izvora topline poput pećnice ili perilice za suđe, prenosi Klix.ba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!