Oglas

Znate li zašto začine ne biste trebali držati u staklenim posudama?

author
N1 Info
24. svi. 2024. 07:38
začini
Pexels | Pexels

Većina začina može zadržati svoj okus više od pet godina, ali samo ako ste ih pravilno odložili. Iako mnogi koriste staklene posude za odlaganje otvorenih namirnica, kada je riječ o začinima, to nije pravilno.

Oglas

Staklene posude u kojima držite začine mogu izgledati lijepo i organizirano, ali predugim držanjem začina u njima može smanjiti intenzitet okusa i mirisa.
Ako primijetite da vaši začini promjene boju i miris ili jednostavno nemaju miris, vrijeme je da ih bacite.

Naime, većina začina ima rok trajanja od dvije do tri godine, ali začine možemo koristiti i više od pet godina ako smo ih pravilno skladištili.

Nikako ne bismo trebali koristiti prozirne posude za začine. Začine uvijek treba čuvati u hermetički zatvorenim i neprozirnim posudama ako želite sačuvati arome i teksturu začina.

Preporučuje se da za začine koristite vrećice jer to osigurava dugotrajnost proizvoda tako što ga štiti od oksidacije i održava ga suhim i svježim.

Također začine biste trebali držite dalje od izvora topline poput pećnice ili perilice za suđe, prenosi Klix.ba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama