Želja za slatkišima kod ljudi je urođena. Jednostavni ugljikohidrati, poznati kao šećeri, osvjetljavaju dijelove mozga koji oslobađaju endorfine ili hormone dobrog osjećaja. Problem je što jedemo previše dodanog šećera.
Jednostavni ugljikohidrati (također poznati kao šećeri) osvjetljavaju dijelove mozga koji oslobađaju endorfine ili hormone dobrog osjećaja. Problem je što jedemo previše dodanog šećera.
Prema nacionalnim podacima o potrošnji hrane, prosječna odrasla osoba trenutno pojede oko 17 žličica (270 kalorija ili 68 grama) dodanog šećera svakog dana.
Američko udruženje za srce preporučuje ženama da ograniče unos šećera na šest žličica (100 kalorija ili 25 grama) dnevno za žene i devet žličica (150 kalorija ili 36 grama) dnevno za muškarce.
Istraživanja pokazuju da višak šećera može povećati rizik od gojaznosti, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, sistemskih upala i mnogih drugih stanja.
Studija objavljena u “Nutrition Research and Practice“ objavila je da su pojedinci koji su konzumirali veće količine šećera također imali veći rizik od negativnih zdravstvenih ishoda i smrti u usporedbi s onima koji su imali najmanje dodanog šećera u svojoj ishrani.
Studija je također otkrila da prirodno slatka hrana kao što je voće ne povećava rizik po zdravlje.
Suho voće
Suho voće je odlična opcija za uživanje umjesto da uzmete vrećicu gumenih ili drugih bombona bez esencijalnih hranjivih tvari. Suho voće osigurava sve korisne vitamine, minerale, vlakna i fitonutrijente svježeg.
No, ipak držite konzumaciju suhog voća pod kontrolom. Primjerice, pet do šest suhih marelica ima oko 110 kalorija, dok tri svježe kajsije imaju oko 60 kalorija.
Crna čokolada
Crna čokolada je divan način da se borite protiv žudnje za nečim slatkim i čokoladnim u isto vrijeme.
Ona sadrži veći udio kakaa, koji sadrži korisne antioksidante koji pomažu u snižavanju krvnog tlaka, poboljšavaju nivo kolesterola i smanjuju ukupan rizik od srčanih oboljenja.
Potražite crnu čokoladu koja sadrži najmanje 70 posto kakaa i uživajte u umjerenim količinama kako biste držali kalorije pod kontrolom.
Svježe voće
Voće je prirodno slatko i može ugušiti vašu želju za šećerom. Prirodni šećer u bobičastom voću, jabukama, citrusima, grožđu i drugom voću zadovoljit će vašu potrebu za slatkim.
Vlakna u voću će odložiti probavu i apsorpciju ugljikohidrata tako da povećavaju vaše zadovoljstvo kako biste pobijedili žudnju za slatkim, prenosi klix.ba.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!