Češnjak je svestran sastojak koji je uvijek dobro imati pri ruci jer igra ključnu ulogu u mnogim slanim jelima, od pečenog krumpira do tikka masale.
Ali kako bi češnjak ostao svjež do šest mjeseci, ključno je pravilno skladištenje. To znači držati ga na pravom mjestu, pri odgovarajućoj temperaturi.
Vlatka Lake, stručnjakinja za skladištenje iz Space Stationa, rekla je za Express.co.uk svoje glavne preporuke za učinkovito skladištenje češnjaka, ovisno o njegovom obliku.
Kao pravilo, stručnjakinja je savjetovala da se cijele lukovice češnjaka ne čuvaju u hladnjaku iz jednog specifičnog razloga.
Skladištenje cijelog češnjaka
Kako biste održali njegovu svježinu, držite lukovice češnjaka netaknutima i u njihovoj papirnatoj ljusci. Njihovo guljenje ubrzava sušenje i smanjuje rok trajanja.
Čuvajte cijeli, neoguljeni češnjak na hladnom i suhom mjestu s dobrom cirkulacijom zraka, poput smočnice ili ormara.
Izbjegavajte hlađenje jer hladnoća može uzrokovati klijanje i gorčinu. Koristite košaru ili zdjelu za skladištenje umjesto plastičnih vrećica koje zadržavaju vlagu.
Skladištenje oguljenog i nasjeckanog češnjaka
Ako ste ogulili ili nasjeckali češnjak, hlađenje je najbolja opcija. Oguljene češnjeve zamotajte u plastičnu foliju ili stavite u hermetički zatvorenu posudu.
Nasjeckani češnjak treba držati u maloj hermetički zatvorenoj staklenci ili zatvorenoj vrećici i iskoristiti u roku od tri dana, jer može promijeniti boju kada se pokvari.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!