Oglas

Ove namirnice mogu postati toksične ako ih držite u frižideru

author
N1 Info
17. velj. 2024. 12:42
fridge
Pexels | Pexels

U nastavku teksta donosimo vam određene namirnice koje mogu izazvati trovanje ako ih čuvate u frižideru.

Oglas

1. Svježi đumbir


Čak ni svježem đumbiru nije mjesto u frižideru. To je zato što plijesan počinje rasti na njemu veoma brzo, piše Danas. Stvaranje plijesni na svježem đumbiru potiče niska temperatura i vlažnost, što ga onda može učiniti vrlo toksičnim.

đumbir
Pexels | Pexels


2. Kuhana riža


Ako se nalazi u vašem frižideru, preporučljivo je da ju pojedete u roku od 24 sata. Pored toga, kaže se da kuhana riža ima potencijal da razvije bakteriju zvanu b.cereus, koja je povezana s trovanjem hranom.

1708169874-pexels-polina-tankilevitch-4110251-1024x683.jpg
Pexels | Pexels


3. Crveni luk


Crveni luk je sličan bijelom luku i ne treba ga ostavljati u frižideru. Ne samo da nije preporučljivo ostavljati polovicu crvenog luka, već ne treba ostavljati ni cijeli luk jer uvlači bakterije iz svog okruženja. Istraživanja su pokazala da mnogi Amerikanci čiste svoje frižidere jednom ili dvaput godišnje, pa su njihovi frižideri leglo bakterija.

1708169920-pexels-miguel-a-padrinan-144206-1024x681.jpg
Pexels | Pexels



N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama