Zdravstvene dobrobiti grožđa uključuju potporu zdravlju srca i povećanje energije.
Grožđe je prepuno esencijalnih ugljikohidrata, vitamina, minerala, antioksidansa i polifenola, a evo što se događa u tijelu ako konzumirate ovo voće svaki dan:
Povećavate unos antioksidansa
Grožđe svih boja sadrži antioksidanse, uključujući polifenole, pogodne za poboljšanje rada crijeva, kao i antocijane, za koje se pokazalo da pomažu u zaštiti od kroničnih upala, dijabetesa, određenih vrsta raka i bolesti srca, piše EatingWell.
Poboljšavate rad mozga i srca
Antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji s vremenom mogu oštetiti vaše srce i krvne žile.
Istraživanja pokazuju da je grožđe hrana koja bi se mogla smatrati oblikom medicinske nutricionističke terapije. Pozitivan učinak grožđa stavlja ovo voće na čelo prevencije visokog krvnog tlaka.
Također, jedna studija je otkrila da kada su pojedinci s ranim znakovima kognitivnog pada i gubitka pamćenja jeli 2¼ šalice grožđa dnevno, iskusili su poboljšanja u radu mozga u usporedbi s vršnjacima koji nisu jeli grožđe.
Unosite brojne vitamine i minerale
Ako niste veliki obožavatelj kelja, špinata ili repe, probajte grožđe; ono je dobar izvor vitamina K, koji se nalazi uglavnom u tamnom lisnatom povrću, a može utjecati na protok krvi i zdravlje kostiju.
Grožđe također sadrži kalij, za koji se pokazalo da pomaže u zdravlju srca i zdravoj funkciji mišića.
Mirnije spavate
Melatonin je primarni tjelesni hormon koji regulira san. Naša tijela ga sama stvaraju, međutim, on se prirodno nalazi i u grožđu.
Znanstvenici su 2006. otkrili da kožica grožđa sadrži melatonin, za koji se vjeruje da ostaje u grožđu čak i kada se pretvori u vino.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.