Danas se uzgaja mnogo vrsta jabuka i svaka vrsta ima drugačiji oblik, boju i teksturu. Jabuka može biti slatka ili kisela, a njen okus može varirati ovisno o vrsti koju jedete. Bogate su vlaknima i zato ih je dobro konzumirati na razne načine. I kora je dobra, ako jabuka nije špricana - u njoj ima puno vlakana.
Vrste jabuka
Postoji mnogo sorti, a neke od najpopularnijih su:
Red Delicious
McIntosh
Crispin
Gala
Granny Smith
Fuji
Honeycrisp
Zdravstvene prednosti jabuka
Jabuke mogu učiniti mnogo za naše zdravlje, zahvaljujući biljnim kemikalijama zvanim flavonoidi. Također sadrže pektin, vlakno koje se razgrađuje u crijevima. Ako ogulite jabuku prije konzumiranja, nećete unijeti toliko vlakana i flavonoida.
Fitokemikalije
To su tvari koje se nalaze u biljkama i mogu biti korisne za ljudsko zdravlje. Ove tvari imaju mnoge nazive, kao što su fitonutrijenti, polifenoli, antioksidansi, fitokemikalije i flavonoidi. Ne biste trebali guliti jabuke, jer se većina fitokemikalija nalazi u kori.
Vlakna
Vlakna mogu usporiti probavu, čime ćete se osjećati siti nakon jela. To može spriječiti pretjerano konzumiranje hrane. Jedenje hrane bogate vlaknima pomaže u kontroliranju simptoma i ublažava učinke žgaravice. Vlakna u jabukama također mogu pomoći kod proljeva i zatvora, prenosi 24sata.
Zaštita od oštećenja krvnih žila i srca
Neka istraživanja pokazuju da biljne kemikalije i vlakna iz kore jabuke štite od oštećenja krvnih žila i srca. Također mogu pomoći u snižavanju kolesterola i štititi DNA stanica od oksidativnog oštećenja, što može dovesti do raka.
Antioksidansi
Istraživanja pokazuju da antioksidansi u jabukama mogu usporiti rast stanica raka. Također mogu zaštititi stanice u gušterači, čime se smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
Ostale zdravstvene prednosti
Znanstvenici također pripisuju jabukama pomoć u:
– Snazi pluća
– Zdravlju srca
– Astmi
– Zdravlju kostiju
– Mršavljenju
– Zdravlju mozga (ublažavanju simptoma Alzheimerove bolesti i gubitka pamćenja povezanog s dobi)
– Imunološkom sustavu
– Zdravlju crijeva
Nemojte se brinuti zbog šećera u jabukama. Iako sadrže ugljikohidrate koji utječu na razinu šećera u krvi, ti ugljikohidrati su različiti od drugih šećera koji uklanjaju vlakna korisna za vas.
Nutritivni sastav jabuka
Jabuke imaju nizak udio natrija, masti i kolesterola. Ne pružaju proteine, ali su dobar izvor vitamina C i vlakana.
Jedna srednja jabuka sadrži oko:
– 25 grama ugljikohidrata
– 19 grama šećera
– Razne snažne antioksidanse
Koliko vlakana i kalorija ima jabuka?
Jedna srednja jabuka s korom ima oko 4 grama vlakana, dok jedna bez kore ima oko 2 grama. Jedna srednja jabuka sadrži oko 100 kalorija.
Nuspojave pretjerivanja s jabukama
Iako jabuke imaju zdravstvene prednosti, prekomjerno konzumiranje (kao i bilo koje druge hrane) može biti štetno. Naime, previše voća može uzrokovati debljanje.
Treba pripaziti na sljedeće:
Pesticidi:
Jabuke su jedno od voća koje često ima visoke ostatke pesticida zbog većeg rizika od štetnika i bolesti. Uvijek je najbolje oprati voće poput jabuka prije konzumacije.
Sjemenke:
Možda ste čuli da jedenje sjemenki ili jezgre jabuke može biti loše za zdravlje. Sjemenke sadrže kemikalije koje se mogu pretvoriti u cijanid u tijelu, ali trebali biste pojesti mnogo sjemenki da bi to bilo opasno. Prosječna odrasla osoba bi morala pojesti najmanje 150 zdrobljenih sjemenki da bi riskirala trovanje cijanidom. Sjemenke su zapravo bogate proteinima i vlaknima.
Interakcije:
Sok od jabuka može utjecati na lijekove protiv alergija, poput fexofenadina (Allegra). Sok otežava apsorpciju lijeka u tijelu.
Kako kupiti i pripremiti jabuke
Kada kupujete jabuke, provjerite da su čvrste i teške. Kora ne bi trebala imati modrice, rezove ili mekana mjesta.
Jabuke su najzdravije kada se jedu svježe i s korom. Narezane jabuke brzo potamne zbog procesa poznatog kao enzimatsko tamnjenje. Potamnjelo voće nije štetno, ali može izgledati manje privlačno. Kako biste spriječili enzimatsko tamnjenje, uronite jabuke u otopinu limunovog soka.
Čuvajte jabuke u hladnjaku kako bi dulje ostale svježe. Mogu se čuvati na sobnoj temperaturi, ali će brže zrijeti.
Kada jedete jabuku, ostavite koru jer ona sadrži više od polovice vlakana u jabuci.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!