Roštilji mogu podsjetiti na zabavu na suncu, ali vaša omiljena ljetna zabava može imati i opasnu nuspojavu: čekinje žičane četke za roštilj mogu ostati zaglavljene u vašoj hrani i ozbiljno oštetiti vaš probavni trakt.
Koliko su česte ozljede četkom za roštilj?
Teško je znati koliko je ljudi ozlijeđeno žičanim četkama za roštilj, ali jedno je istraživanje procijenilo da više od 130 ljudi svake godine ona pošalje na hitnu pomoć. Drugim riječima, prilično je rijetko – ali se događa dovoljno da budete oprezni.
“Nisam to još vidio, ali imam kolege koji jesu”, rekao je Ali Jamehdor, liječnik hitne medicine i medicinski direktor Odjela za hitne slučajeve u Zdravstvenom centru Providence Saint John u Kaliforniji, a prenosi Health.com
Što ako slučajno progutate komad žice s četke?
Žičane četke za roštilj obično ozlijede ljude nakon što čekinje slučajno završe na rešetki roštilja. “Svaki put kad rešetku očetkate metalom, komadić može završiti na rešetki”, rekao je Jamehdor. “Ako na to mjesto slučajno stavite komad mesa, žičana čekinja može ući u vašu hranu.”
Te su čekinje obično malene, zbog čega je manja vjerojatnost da ćete ih primijetiti ako ih progutate, rekao je za Health Eric Adkins, doktor medicine, liječnik hitne medicine u Wexner Medical Centeru Sveučilišta Ohio.
Nakon što pojedete čekinju, ona može završiti u bilo kojem dijelu vašeg probavnog trakta. Prema izvješću ACS-a, najčešće ozljede koje proizlaze iz gutanja čekinja žičane četke uključuju usnu šupljinu i orofarinks, koji je srednji dio grla, iza usta. Ali mogu se dogoditi i teže ozljede poput crijevnih perforacija.
“Ako čekinja probije crijevnu sluznicu i može proći kroz drugu stranu crijeva, stvorili ste mali otvor kroz koji bakterije i sadržaj u vašem crijevu mogu iscuriti van”, rekao je Adkins. To može dovesti do po život opasne infekcije koja se naziva peritonitis.
Ovo je hitna situacija koja “definitivno treba operaciju”, rekao je Jamehdor. “To je užasna ozljeda.”
“Ako se skrb odgodi, to može imati katastrofalne poslijedice”, dodao je Adkins.
Je li bolje izbjegavati čišćenje roštilja?
Preskočiti čišćenje roštilja nakon korištenja nije rješenje. Zapravo, Paul Sidoriak, osnivač web stranice s receptima i vodičima za roštiljanje Grilling Montana, rekao je da biste trebali očistiti svoj roštilj prije svake upotrebe. Razlog? Sigurnost.
“Naše lonce i tave peremo nakon svake upotrebe kako se od ostataka hrane ne bi razboljeli, a isti standardi čišćenja trebaju biti zadovoljeni za vaš roštilj”, rekao je. Ostaci hrane, ulja i djelomično spaljeni komadići koji se zalijepe za roštilj “brzo će postati užegli”, rekao je Sidoriak.
Kako možete sigurno očistiti svoj roštilj?
Jamehdor predlaže korištenje maramica za roštilj ili ulaganje u četku za roštilj koja ne sadrži čekinje za čišćenje vašeg roštilja. “Imaju one koje imaju spužvu ili materijal za ubrus koji se može trljati po roštilju”, rekao je. “Nema metalnih dijelova.”
Keramičko kamenje i platnene krpe također mogu biti od pomoći, pogotovo ako ih koristite kada ste gotovi s kuhanjem, a roštilj je još topao, rekao je Adkins.
Ako je žičana četka za roštilj sve što imate, Sidoriak preporučuje da isprobate ovaj trik: Očistite rešetku žičanom četkom, zatim napravite kuglu od aluminijske folije veličine svoje šake i njome ponovno prijeđite preko rešetki vašeg roštilja. “Obratite posebnu pozornost na zalijepljenu hranu ili neravne površine rešetke roštilja”, rekao je.
Ovaj prelazak preko vaših rešetki s loptom od aluminijske folije “trebao bi biti dovoljan da otpusti gotovo sve što se na njoj zalijepilo”, rekao je Sidoriak. Prema Adkinsu, također je dobra ideja pomno provjeriti ima li na vašem roštilju žičanih čekinja prije korištenja.
Ipak, Adkins preporučuje čišćenje vašeg roštilja nemetalnim metodama ako možete. “Postoje alternative žičanoj četki ako tražite maksimalnu sigurnost”, rekao je.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!