
U uzbekistanskim restoranima plov većinom kuhaju muškarci jer je za baratanje velikim kazanima i količinama namirnica potrebno imati mišiće, a zanimljivo je i kako se to jelo od riže i mesa smatra i prirodnom Viagrom...
Plov, slasna mješavina riže, povrća, mesa i začina, popularno je jelo u svim zemljama koje je nekoć povezivao Put svile, no najčešće se nalazi na stolovima Uzbekistana.
U tom se nacionalnom jelu gušta na tjednoj bazi, a neizostavno je na obiteljskim proslavama, okupljanjima i druženjima.
Osim toga, priprema se u čast muslimana na povratku s hadža, odnosno hodočašća na sveta mjesta Meku, Minu i Arafat - jedan je od pet temelja islama, obvezan za imućne, punoljetne, slobodne i zdrave muslimane.
Sastojci za plov:
- 650 g junetine
- 2 srednje glavice luka
- 4 srednje mrkvi
- 550 g riže dugog zrna
- 3 lista lovora
- 1 glavica češnjaka
- 100 ml maslinovog ulja
- soli po ukusu
- papar po ukusu
- 2 žličice kumina (po želji)
Priprema plova:
- Ako imate lonac od gusa (dutch oven), iskoristite ga za ovaj recept jer odlično drži toplinu. Očistite mrkvu i narežite je na štapiće. Sitno nasjeckajte luk, meso narežite na kocke.
- Zagrijte ulje na jakoj vatri. Zapecite meso pa dodajte luk i mrkvu. Pržite dok luk ne postane proziran, a mrkva omekša. Rižu operite, procijedite pa dodajte u lonac.
- Dodajte i lovor pa kratko pirjajte, miješajući. Glavici češnjaka odrežite vrh pa je cijelu stavite u lonac.
- Ulijte vruću vodu – toliko da prelazi 2,5 cm iznad riže. Posolite i popaprite. Nakon što zavrije, smanjite vatru na vrlo nisku i poklopite.
- Kuhajte oko 40-50 minuta. Prema potrebi dodajte vruće vode tijekom kuhanja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare