Je li zdravija svinjska mast ili ulje, pitanje koje se kod nas često postavlja. Je li svinjska mast zaista nepravedno na duže bila protjerana iz naših kuhinja i prehrane ili je to ipak bilo opravdano?
Nutricionisti imaju različite savjete kada je reč o zdravoj prehrani, a svi se slažu u jednom – nijedna generalizacija nije dobra. I za to je savšen primjer svinjska mast – koja je protjerana iz naše prehrane, a sada često možemo pročitati i čujemo da je ona zdravija od biljnih ulja.
I što je sad tu istina?
Većina recepata podrazumijeva korištenje neke masnoće – od pečenja do salate. Masnoće su neophodne za zdravlje srca, za funkcioniranje tijela, za zdravlje mozga, ali kada ih biramo, želimo biti sigurni da smo odabrali bolju opciju.
Godinama smo slušali od liječnika i nutricionista da ćemo od svinjske masti dobiti salo, kolesterol i prištiće, a onda su znanstvena istraživanja pokazala da je svinjska mast nezasluženo i nepravdeno dobila reputaciju nezdrave.
Suprotno popularnom vjerovanju, svinjska mast zapravo može biti zdrav dodatak vašoj prehrani kada se konzumira u umjerenim količinama.
Upotreba masti za prženje umjesto, recimo, suncokretovog ulja, mogla bi smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka, kažu britanski znanstvenici. Istraživanje koje je provedeno u okviru BBC-jeve emisije “Vjeruj mi, ja sam liječnik“ 2015. dokazalo je da je svinjska mast zdravija i da između ulja i masti trebate odabrati mast.
U okviru spomenute emisije grupa istraživača trebala je odgovoriti na pitanje “s kojim masnoćama i uljima je najbolje kuhati?“.
“Grupi dobrovoljaca dali su više vrsta masti i ulja – suncokretovo ulje, kukuruzno ulje, hladno cijeđeno ulje repice, maslinovo ulje (rafinirano i ekstra djevičansko), maslac i svinjsku mast – i zamolili ih da ih koriste u kuhanju. Od sudionika je zatraženo da skupe ostatke ulja nakon kuhanja, a oni su potom analizirani na “Leicester School of Pharmacy“ na Sveučilištu “De Montfort“.
Znanstvenik Michael Mosley objasnio je da se, kada se ulja i masti zagrijavaju prilikom prženja ili kuhanja, njihova molekularna struktura mijenja.
“Dolazi do oksidacije – reagira s kisikom u zraku da bi stvorili aldehide i lipidne perokside. Na sobnoj temperaturi nešto slično se događa, mada sporije. Kada lipidi užegnu, oni oksidiraju“, kaže on.
“Suncokretovo i kukuruzno ulje su u redu sve dok ih ne izlažete toplini, poput prženja ili kuhanja“, rekao je profesor Martin Grootweld. “Da imam izbor između svinjske masti i polinezasićenih masti, svaki put bih koristio svinjsku mast“, rekao je.
Iako svinjska mast ima kolesterol, taj kolesterol je dobar
Svinjska mast je bogata kolesterolom, ali njenim konzumiranjem regulira se proizvodnja kolesterola u tijelu.
Inače, previše niska razina kolesterola u krvi povezana je s većim brojem smrtnosti, depresijom, suicidalnim i agresivnim ponašanjem i Alzheimerom. Razina kolesterola u masti je zaštitnik zdravlja, a ne opasnost po njega. U 100 g masti nalazi se 95 mg kolesterola.
Iako je našem tijelu potreban kolesterol, višak unosa može izazvati visok LDL (lipoprotein niske gustine) u krvi, poznat i kao “loš kolesterol“. Visoka razina LDL-a može izazvati nakupljanje lipida u krvnim žilama, što dovodi do srčanih bolesti i moždanog udara, piše Healthnews.com.
Ovo su samo neke prednosti svinjske masti:
Poslije ribljeg ulja, svinjska mast je najveći izvor vitamina D.
Za dinstanje i duboko prženje, svinjska mast je idealna jer je neutralna.
Životinjske masti povećavaju rizik od srčanih oboljenja, tako su govorila neka istraživanja, ali dokazano je da je u periodu kada je svinjska mast bila u upotrebi, stopa ovih oboljenja bila vrlo niska.
Također, znanstvenici su iznijeli podatak da je do porasta oboljelih od “bolesti suvremene civilizacije“, kao što su dijabetes i bolesti srca, došlo kada su životinjske masti zamijenjene biljnim uljima i margarinom.
Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih (tzv. loših) masti od maslaca, dvaput više onih “dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udio omega-3 masnih kiselina. Svinjska mast je i odličan izvor vitamina B i minerala.
Visoka točka zagrijavanja
Svinjska mast ima visoku točku zagrijavanja, što znači da može izdržati visoke temperature bez razlaganja i stvaranja štetnih spojeva. To ju čini odličnim izborom za prženje i sotiranje.
Bogata zdravim mastima
Svinjska mast se prvenstveno sastoji od mononezasićenih masti, koje se smatraju zdravima za srce. Ove masti mogu pomoći u smanjenju razine lošeg kolesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti kada se konzumiraju kao dio uravnotežene dijete.
Prirodni pojačivač okusa
Kada se koristi u kuhanju, svinjska mast daje jelima bogat i pikantan okus.
Za razliku od drugih ulja, svinjska mast ima poseban ukus koji može podići okus vaših jela. Njegova visoka točka zagrijavanja osigurava da se vaša hrana ravnomjerno kuha i zadržava prirodnu vlagu, što rezultira mekim i sočnim obrocima. Bilo da pržite ili pečete, svinjska mast je pouzdan i ukusan izbor, prenosi Nova.rs.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!