Postoje tri stvari koje moramo jesti redovitije kako bismo poboljšali zdravlje crijeva – hranu s polifenolima, hranu bogatu vlaknima te ukusnu fermentiranu hranu.
U videu na Instagramu, stručnjak Tim Spector je rekao:
1. Polifenoli: Ovo je vrsta obrambene kemikalije u biljkama koja im daje svijetlu boju i gorak okus. Osim što štite biljku, polifenoli hrane vaše dobre crijevne bakterije i inhibiraju rast loših bakterija.
2. Vlakna – više od 90% odraslih u Ujedinjenom Kraljevstvu ne dobiva dovoljno vlakana, što se smatra pokretačem iscrpljivanja ljudskog crijevnog mikrobioma. Dobri izvori vlakana uključuju orašaste plodove, sjemenke, cjelovite žitarice, mahunarke, grah te voće i povrće.
3. Fermentirana hrana – pomiješajte kefir u preljeve za salatu ili dodajte kiseli kupus i kimchi u sendviče, salate, juhe i variva. Istraživanja su pokazala da uključivanje fermentirane hrane može povećati raznolikost crijevnog mikrobioma.
“Ako slijedite ova načela, također ćete uključiti mnogo različitih biljaka. Naše istraživanje pokazalo je da što je veća raznolikost biljaka koje jedete, to je mikrobiom vašeg crijeva raznolikiji”, kazao je stručnjak Tim Spector za The Sun.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!