Zašto hrana bez šećera uzrokuje redovito pražnjenje crijeva?

Lifestyle 28. sij 202420:36 0 komentara
Pexels

Hrana bez šećera ima nuspojavu kada se konzumira u većim dozama. Naime, kod nekih ljudi može izazvati proljev. Pretjerana konzumacija ove hrane može imati laksativni učinak, koji uzrokuju šećerni alkoholi. Oni se ne probavljaju tako lako u vašem sustavu kao obični šećer.

Za neke ljude nuspojave mogu uključivati više od čestih odlazaka na WC; plinovi i nadutost također mogu biti problemi, upozorava Health Digest.

Šećerni alkoholi se ne apsorbiraju ili probavljaju u potpunosti, već prolaze kroz tanko crijevo i ​fermentiraju se u debelom crijevu, a ta fermentacija može uzrokovati plinove.

Ljudi s probavnim problemima trebaju biti posebno oprezni kada konzumiraju hranu s oznakom “bez šećera”.

Studija iz 2017. objavljena u časopisu Advances in Nutrition otkrila je da polioli, koji se također prirodno nalaze u biljkama, mogu uzrokovati gastrointestinalnu nelagodu, nadutost i laksativne učinke kod osoba sa sindromom iritabilnog crijeva.

Šećerni alkoholi hrane oportunističku kandidu i višak bakterija koje se koloniziraju u tankom crijevu na isti način kao i obični šećer, što, kako objašnjava stručnjak, može dovesti do zatvora, nadutosti i proljeva. Zato se osobama sa sindromom SIBO i onima u čijem organizmu buja gljivica kandida preporuča da se klone ovih namirnica.

Osobe koje su osjetljive na fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole također trebaju biti oprezne pri konzumiranju hrane bez šećera.

Iako sigurno postoje trenuci kada poželimo imati gumb za rješavanje zavora, proljev očito nije adekvatno rješenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!