Stariji par umro je nakon što je pojeo otrovnu ribu napuhaču, poznatiju kao fugu, na Maleziji. Taj je događaj potaknuo apel njihove kćeri za strožim zakonima kako bi se spriječilo da drugi dožive istu sudbinu.
Ng Chuan Sing i njegova supruga Lim Siew Guan, oboje u ranim 80-ima, nisu znali da su kupili najmanje dvije ribe napuhače 25. ožujka, tvrdi njihova kći.
Isti dan Lim je ispekla ribu za ručak i počela osjećati teškoće s disanjem i drhtavicu. Sat vremena nakon što je pojeo obrok, njezin suprug Ng također je počeo pokazivati slične simptome.
Par je hitno prevezen u bolnicu. Lim je umrla istog dana dok je njezin suprug umro nakon osam dana kome.
Kći je zahtijevala odgovornost za smrt svojih roditelja i strože zakone u Maleziji, gdje se u okolnim vodama obično nalazi najmanje 30 vrsta riba napuhača, piše CNN.
Malezijski zakon zabranjuje prodaju otrovne i štetne hrane poput mesa ribe napuhače, a za prekršaj je predviđena čak i zatvorska kazna do dvije godine.
Unatoč opasnostima, otrovne ribe napuhače prodaju se na mnogim malezijskim tržnicama, kažu stručnjaci. “Smatra se egzotičnom i nastoji privući potrošače”, rekla je Aileen Tan, morska biologinja i direktorica Centra za studije mora i obale Sveučilišta Sains Malaysia.
“Jednom kada se riba napuhača očisti i proda u komadima, javnosti je gotovo nemoguće znati koju su vrstu ribe kupili”, upozorila je Tan. “Što se tiče prodavača, diskutabilno je s njihove (strane) jesu li svjesni (rizika).”
“Mora postojati više svijesti o rizicima konzumiranja ribe napuhače – možda bi vlasti trebale pogledati posebne certifikate za prodavače i dobavljače”, rekla je.
Otrov paralizira mišiće, smrt je bolna, nastupa laganim gušenjem
Organi ribe, kao i koža, krv i kosti, sadrže visoke koncentracije smrtonosnog otrova poznatog kao tetrodotoksin. Gutanje može brzo izazvati trnce oko usta i vrtoglavicu, što može biti praćeno grčevima, respiratornom paralizom i smrću, kažu medicinski stručnjaci.
Fugu luči jedan od najjačih prirodnih otrova i kao takva može biti vrlo smrtonosna za konzumaciju. Ipak, u Aziji, osobito u Japanu, slovi kao delikatesa, međutim, s njom se mora vrlo pažljivo rukovati.
Najčešće se poslužuje u vrhunskim restoranima u Tokiju kao sastojci za sashimi i hot pot, ali je također stekla popularnost u zemljama poput Južne Koreje i Singapura, gdje rade restorani posvećeni fuguu.
Prema japanskom zakonu, kuhari fugua moraju proći opsežno naukovanje u trajanju do tri godine prije nego što dobiju licencu i dopuste da rukuju i pripremaju ribu za hranu. Utvrđeno je da je pogrešno pripremljena fugu jedan od najčešćih uzroka trovanja hranom u Japanu, prema japanskom ministarstvu zdravstva.
Ne postoji poznati protuotrov za otrov ove izrazito opasne ribe.
Ima je i u Jadranu
O kakvoj se zapravo ribi radi, podsjetimo, za N1 je objasnio doktor Jakov Dulčić, vođa laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.
“Rasprostranjena je u Indijskom oceanu, zapadnom Pacifiku i u Crvenom moru. Lesepsijski je migrant, što znači da je u Mediteran dospjela iz Crvenog mora preko Sueskog kanala. Izrazito je invazivna vrsta koja je u potpunosti uspostavila svoje populacije u Mediteranu, posebno u njegovu istočnom dijelu”, objašnjava Jakov Dulčić.
Dodao je da su ovu ribu prvi put videli kod otoka Jakljan kod Dubrovnika još 2012. godine. Zatim je pronađena i uz albansku, crnogorsku i hrvatsku obalu.
Iz Instituta su na društvenim mrežama upozorili građane da, ako se susretnu s njom, po mogućnosti izbjegnu direktan kontakt, a ako je to nemoguće, da pažljivo rukuju s njom. Osim otrova ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima pa i njen ugriz može uzrokovati ozbiljne povrede, piše N1.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare