Možda ne znate ali začini ne samo da poboljšavaju okus jela, radi se o bilju koje je dobro i za zdravlje. Mnogi poznati začini su se pokazali odličnim antioksidantima te u sebi skrivaju komponente koje sprečavaju upalne procese. Istraživanja pokazuju da ako ih dodajete hrani možete smanjiti rizik i od nastanka bolesti srca i dišnog sustava.
Koliko traju začini?
Ovisno i vrsti, obradi i pohrani, začini imaju svoj vijek trajanja, a oni suhi naravno traju nešto dulje.
Sušeni začini mogu biti dobri za korištenje od 1 – 3 godine, a toj grupu začina pripadaju i:
-bosiljak
-origano
-timijan
-ružmarin
-lovor
-peršin
-kopar
-menta
-mažuran
-kadulja
Mljeveni ili oni u prahu mogu trajati od 2-3 godine, a ovo su primjeri:
-đumbir
-češnjak u prahu
-cimet
-čili
-kurkuma
-kardamon
-crvena paprika
Začini koji nisu mljeveni niti procesuirani imaju najdulji vijek jer je većina njihove površine nije izložena svjetlu i vlazi pa će dugo ostati svježi i punog okusa.
Ako se pohranjuju pravilno, mogu trajati i do 4 godine. Ovo su primjeri:
-papar u zrnu
-korijander
-sjemenke gorušice
-obični komorač
-kim
-muškatni oraščić
-kumin
-klinčić
-cimet
-limunska trava
Sol je iznimka, jer neće izgubiti okus bez obzira u kojem obliku je.
Kako znati da su začini pokvareni?
U pravom smislu riječi sušeni začini se ne mogu pokvariti, kada su “pokvareni” ustvari znači da su izgubili jaku aromu ali se od njih nećete razboljeti. Na većini začina piše vremenski period do kada biste ih trebali iskoristiti, no možete ih bez straha koristiti i nakon tog datuma, ali ne možete računati na savršenu aromu. Ako niste sigurni koliko dugo neki začin imate u kuhinji, provjerite valja li tako da provjerite koliko je jak miris.
Kako pohraniti začine?
Ograničite izlaganje zraku, toplini, vlazi i svjetlu kako bi dulje trajali. Iako je zgodno začine staviti pokraj površine za kuhanje kako bi bili pri ruci, ipak to nemojte raditi već ih spremite u smočnicu, na policu ili u kuhinjski element. Mjesto mora biti nešto hladnije i tamnije. Isto tako želite ih spremiti u dobro zatvorene posude, a staklo ili keramika su najbolji odabir i radi toga što se lako čiste.
Plastične posude su popularan izbor ali često se ne mogu dobro zatvoriti pa mogu upiti druge mirise ili vlagu. Metalne posude jako dobro upijaju toplinu pa možda nisu najbolji izbor. Ako papriku ili papar stavite u hladnjak, dulje će zadržati svoju boju, a isto se odnosi na sve začine koji sadrže ulja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.