Deset pozitivnih vijesti koje su obilježile tjedan za nama

Vijesti 18. lip 202319:30 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Ima dana kada nam se čini da iz medija vrebaju isključivo loše vijesti. Ponekad smo preplavljeni njima u tolikoj mjeri da nam se čini kako drugih ni nema. Ovaj tjedan izdvojili smo deset pozitivnih vijesti, koje nam svima toliko trebaju.

Humanost prije svega

Hrvatski Crveni križ lani prikupio više od 150.000 doza krvi

Hrvatski Crveni križ (HCK) prošle je godine u akcijama dobrovoljnog darivanja prikupio 151.865 doza krvi za potrebe zdravstvenog sustava, pri čemu su 9.174 osobe krv darovale prvi puta, podaci su HCK-a u povodu Svjetskog dan darivatelja krvi i 70. obljetnice davalaštva krvi u Hrvatskoj.

Za Hrvatsku je od velike važnosti da održi samodostatnost u opskrbi zdravom krvlju, no sve je teže doći do novih darivatelja krvi, osobito među populacijom mladih ljudi, ističu u HCK-u.

Tko kaže da znanost nije važna?

Novi laboratorij u Zagrebu

Proteklog tjedna počeli su građevinski radovi u krugu KBC-a Zagreb, a u srpnju iduće godine trebao bi biti otvoren laboratorij opremljen najsuvremenijom dijagnostikom, rečeno je na konferenciji o komunikaciji u zdravstvu MedMed 2023., u Grožnjanu.

Nakon Švicarske i Njemačke, Hrvatska je treća zemlja u Europi koja će imati laboratorij za gensko profiliranje tumorskog tkiva što će omogućiti onkolozima da svakom pacijentu odrede ciljanu i najdjelotvorniju terapiju.

Kapacitet hrvatskog laboratorija za gensko sekvenciranje bit će 10.000 uzoraka godišnje, što je mnogo više nego što treba Hrvatskoj, ali usluge će se moći nuditi i zemljama u okruženju.

Otvaranjem laboratorija testiranje će biti dostupno značajno većem broju oboljelih hrvatskih građana. U prvoj fazi bit će namijenjeno prvenstveno oboljelima od metastatskog tumora i s progresijom bolesti za tri tumorska sijela – pluća, debelo crijevo i dojka.

Gradi se prva fuzijska nuklearka u EU-u, hrvatski fizičari imaju važnu ulogu

Još jedna dobra vijest za hrvatsku znanost.

Projektni tim hrvatskog konzorcija DONES.HR razgovarao je u Granadi sa španjolskim kolegama o komponentama koje će Hrvatska proizvesti i izvesti u postrojenje na jugu Španjolske u kojem će se testirati materijali potrebni za gradnju fuzijske nuklearne elektrane.

Testno postrojenje nazvano IFMIF-DONES košta ukupno 707 milijuna eura, a Hrvatska će u tome sudjelovati s pet posto u obliku isporuke proizvoda tolike vrijednosti.

3D karta svemira

Znanstvenici su po prvi put zabilježili dva milijuna udaljenih galaksija, kvazara i zvijezda, u sklopu inicijative stvaranja detaljne trodimenzionalne karte svemira.

Studija, koja se koristi robotikom u hvatanju tisuća fotografija noćnog neba, dodatno će poboljšati naše shvaćanje svemira i naše galaksije – Mliječnog puta.

Dobre stvari dogode se i u Hrvatskoj

Problema s mjestom u vrtiću u ovom gradu – nema

U Velikoj Gorici uspjeli su upisati svu djecu s navršenih godinu dana u vrtić.

Upis djece u vrtić velika je briga za brojne roditelje u Hrvatskoj. Iako je djece sve manje, mjesta u vrtiću ipak nema dovoljno. Zato je zaista dobra vijest za građane Velike Gorice to da će sva djeca koja ispunjavaju osnovne uvjete dobiti mjesto u dječjim u vrtićima u ovom gradu.

Velika Gorica je jedina među velikim hrvatskim gradovima uspjela riješiti problem kapaciteta jasličkih skupina.

Ove godine upisi u dječje vrtiće provodili su se tijekom svibnja putem nacionalne aplikacije e-Upisi, a kapaciteti za nadolazeću pedagošku godinu su povećani za oko 200 novih mjesta u javnim vrtićima.

Turisti sve češće biraju Imotski

Imotski postaje sve popularnija turistička destinacija.

Svi koji ne žele svoje vrijeme tratiti na prepunim plažama, trebali bi razmisliti o provođenju godišnjeg u ovom gradu.

Turobni ste? Pojačajte zvučnike

Pod stresom ste, muče vas teške misli i ne vidite kako izaći iz začaranog mračnog kruga? Rješenje je možda u onome što izlazi iz vaših zvučnika.

Doktorica Nicole Andreoli, klinička psihologinja i terapeutkinja, objavila je video na TikToku koji je postao viralan, a u kojem objašnjava kako i zašto heavy metal glazba ima pozitivne učinke na naš mozak i mentalno zdravlje.

Kako kaže, heavy metal ne samo da nas čini opuštenijima, već nam omogućava logičnije razmišljanje i zaključivanje.

Ne znamo za vas, ali mi već danas dižemo Metallicu na vrh playliste.

Odlične sportske vijesti

I za kraj, nekoliko zaista, zaista dobrih sportskih vijesti.

Vatreni u finalu Lige nacija

Hrvatska nogometna reprezentacija plasirala se u finale Lige nacija. Izabranici Zlatka Dalića razveselili su svoje navijače spektakularnom pobjedom protiv Nizozemske u kojoj je zablistao Dinamovac Bruno Petković.

Dobre vijesti s teniskih terena

Novak Đoković postavio je prošlog tjedna ljestvicu visoko, visoko! Srbin je osvojio Roland Garros i stigao do 23. naslova u karijeri. Uspit je preskočio Rafaela Nadala s kojim je dosad bio izjednačen u broju Grand Slam naslova i zacementirao mjesto na samom vrhu teniskog svijeta.

Roland Garros bio je sjajan i za hrvatske tenisače. Dino Prižmić osvojio je juniorski turnir, a Ivan Dodig u paru s Amerikancem Austinom Krajicekom onaj za parove. Čestitamo!

Jokić kralj NBA lige

Sportski tjedan bio je sjajan i za Nikolu Jokića i njegov Denver koji su postali prvaci NBA lige svladavši Miami.

Srpski centar ispisao je novu stranicu najjače košarkaške lige na svijetu. Postao je najslabije rangirani igrač na draftu koji je stigao do laskavog priznanja. Podsjetimo, Somborac je 2014. bio 41. izbor Nuggetsa.

Jokić je u ovogodišnjem playoffu bio najbolji strijelac (600 poena), najbolji skakač (269) i najbolji asistent (169). Nikada u višedesetljetnoj povijesti NBA lige nije se dogodilo da jedan igrač u doigravanju bude najbolji u sve tri ove najvažnije statističke kategorije.

Sa svojih 28 godina Nikola je NBA prvak, dvostruki MVP sezone, MVP finala, peterostruki sudionik All-Star utakmice…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!