Očito je da neki trgovci već duže vrijeme nisu vidjeli sanitarnog inspektora koji bi zavirio u njihova kolica i košare, te da im je ostavljeno da se njihovom čistoćom sami bave, kada to slobodno procjene.
Kada su prije nekoliko godina znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni podvrgnuli analizi košare i kolica u trgovačkim centrima, nemalo su ostali iznenađeni otkrivenim: od 85 testiranih kolica, na njih čak 72 posto otkrivene su bakterije koje se spominju u kontekstu fekalija, a u skoro pola tih slučajeva radilo se o Escherichiji coli, uzročniku raznih probavnih, želučanih i urinarnih problema.
– U trgovačkim centrima misle da je dovoljno dezinficirati samo sanitarne čvorove da bi se izbjegla kontaminacija – rekao je šef istraživanja, profesor Charles Gerba, dodavši da malo tko razmišlja o držačima i ručkama na kolicima i košarama koje ljudi drže rukama pa kasnije dodiruju lice, usta, oči…
I bez ove znanstvene potvrde, golim okom se kupci mogu uvjeriti u (ne)čistoću te vrste. Koliko vam se samo puta desilo da ste posegnuli za košarom ili kolicima, a u njoj vas dočekali ostaci raznoraznih prehrambenih namirnica, ambalaža, računi, prospekti…
Koliko se često peru košarice i kolica u hrvatskim dućanima?
U odgovoru iz Ministarstva zdravlja rečeno je za Slobodnu Dalmaciju kako je to posao koji obavljaju sanitarni inspektori, i to u sklopu “nadzora zdravstvene ispravnosti hrane u proizvodnji i /ili na tržištu, uvjeta higijene hrane, objekata, prostorija, postrojenja, uređaja, namještaja, opreme i prijevoznih sredstava za koji se koriste u proizvodnji, i/ili stavljanju hrane na tržište i poduzima mjere”.
– Čistoća kolica i košara koje kupci koriste u trgovinama za samoposluživanje je uvijek predmet službene kontrole, jer su dio opreme trgovine. Tijekom svakodnevne službene kontrole objekta koji posluje s hranom utvrđuje se higijensko stanje objekta, kolica i košara – pojašnjavaju iz Ministarstva.
Uvjeravaju da njihovi inspektori to vrlo revno kontroliraju, doduše, nisu rekli i koliko često na tjednoj ili mjesečnoj bazi, ali lopticu odgovornosti prebacuju na trgovce.
– Obveza subjekta u poslovanju s hranom je da implementira i trajno provodi sustav samokontrole na načelima HACCP- sustava. Istim su propisane operativne upute pranja i čišćenja opreme (kolica i košara). Svakodnevne kontrole propisanih procedura čišćenja treba provoditi subjekt u poslovanju s hranom koji je odgovoran za čistoću objekta, kolica, košara i ostale opreme. Službenom kontrolom se također provodi nadzor nad čistoćom objekta i opreme i sukladno utvrđenom činjeničnom stanju poduzimaju zakonom propisane mjere – poručili su iz Ministarstva zdravlja.
– U našim trgovinama se velika pažnja polaže čistoći i urednosti svih segmenata maloprodajnih lokacija što uključuje i košare i kolica za kupce. Upravo zbog toga čistoća kolica i košara prodavaonice redovna je stavka interne kontrole te je regulirana nizom internih procedura – naveli su u pisanom odgovoru iz jednog trgovačkog lanca.
Iz drugoga bili su nešto konkretniji s objašnjenjem da u ‘svojim supermarketima košare i kolica za kupovinu čiste i peru jednom tjedno, a po potrebi i češće po uočavanju bilo kakve nečistoće’. Ovdje pak, za razliku od prethodne konkurencije, spominju i vanjske kontrole nadležnih službi.
Ipak, da to nije česta praksa sanitarne inspekcije uočljivo je iz odgovora koji smo dobili iz trećeg lanca.
– Čistoća košara i kolica za kupce redovito se interno provjerava i osigurava. Nemamo saznanja o provjeri od strane eksternih nadležnih tijela – rekli su.
Iz svega je očito da neki trgovci već duže vrijeme nisu vidjeli sanitarnog inspektora koji bi zavirio u njihova kolica i košare, te da im je ostavljeno da se njihovom čistoćom sami bave, kada to slobodno procjene, piše Slobodna.