Hrvatskoj prijeti blokada Ustavnog suda

Vijesti 30. svi 201617:33 > 17:33
Patrik Macek/PIXSELL

Mandat četvorici sudaca Ustavnog suda mandat ističe 7. lipnja te će tako Sud ostati bez kvoruma. Bez njega je nemoguće provesti bio koji izborni proces. Odbor za Ustav trebao je u utorak utvrditi listu kandidata, ali to se neće dogoditi.

Tri su dana obavljali intevjue s kanidatima za ustavne suce, no odluku o njima još nisu donijeli. Odgođena je sjednica Odbora planirana za utorak jer vladajućima treba dodatno vrijeme za konzultacije.

No, neslužbeno HDZ ima problem sa svojom listom kandidata, odnosno kanidatom Davorinom Mlakarom jer ga navodno HNS odbija podržati jer je otkriveno da ga je austrijski poduzetnik optužio da je primio mito u aferi povezanoj s Hypo Alpe Adria banokom, što je on negirao. Predsjednik Odbora, Robert Podolnjak nije želio govoriti o detaljima.

Od 2010. nije izabran ni jedan ustavni sudac jer je za to potrebna dvotrećinska većina koja podrazumijeva politički dogovor, prvenstveno HDZ-a i SDP-a.

No, vrijeme ide: još je osam dana do trenutka kada Ustavni sud ostaje bez kvoruma, bez kojega ne može funkcionirati. Može li politika koja se već godinama prepucava na ovom pitanju -dogovoriti barem manji broj kandidata da se u Sudu osigura kvorum?

Pogledajte prilog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.