"Prijeti nam paraliza života u Hrvatskoj, iz EK nam se čude"

Vijesti 02. lip 201608:24 > 08:26
N1

S nama je u Temi dana u četvrtak bila bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt. Tema je bio izbor sudaca Ustavnog suda, koji se odgađa i s kojim se kasni.

Podsjećamo, sjednica saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav koja je trebala biti održana u srijedu, odgođena je na prijedlog Peđe Grbina.‘Mi smo danas dobili popis kandidata za pregovore. Imamo dvojbu oko liste kandidata, i tražimo odgodu”, govorio je Grbin jučer.

“Već su svima živci prenapregnuti, ovo je neuobičajena situacija”, kaže Škare Ožbolt, koja podsjeća na izmjenu Zakona iz 2010. godine, a kojim je određeno da je potrebna 2/3 većina za izbor sudaca.

“Ako se ne odaberu, Ustavni sud neće moći raditi, što povlači niz posljedica, čak i do totalne blokade života u Hrvatskoj”, rekla je Škare Ožbolt. “Ovo se mora riješiti, a politika pokazuje visok stupanj neozbiljnosti. Nije bilo realno da će se postići dogovor između HDZ-a i SDP-a”, dodaje.

Kao realniji scenarij od izbora svih deset sudaca Ustavnog suda vidi to da će se sada odabrati jednog kako bi postojao kvorum (sedam), no oni će moći izdržati samo do 10. mjeseca, kada istječe mandat preostaloj trojici.

“Europska komisija nas upozorava, do ovog nije trebalo doći”

“Čini mi se da ako se politika ne uozbilji, a obećavaju da hoće i da su ovo samo neke pauze za pregovore, da će sve završiti neozbiljno. Već nas iz Europske komisije (EK) upozoravaju da do ovakvih situacija nije trebalo doći, a mi od 2010. godine ne možemo izabrati suce Ustavnog suda”, kaže bivša ministrica.

Vjeruje da će ideološki omjer sudaca biti uravnotežen.

“Da su sad izbori, ne bi ih mogli završiti. Pao bi politički život”

“Ustavni sud nije sud, to je međuvlast koja koordinira, odnosno djeluje između izvršne, sudske i zakonodavne vlasti. Konkretno, kada bi se sada raspisali izbori, a ne bi bilo ustavnih sudaca, izborni proces ne bi mogao biti dovršen i ne bi mogli imati Sabor. Neizborom ustavnih sudaca pao bi politički život u Hrvatskoj. Ježim se od toga”, rekla je Škare Ožbolt.

“Dužnost zastupnika je da glasaju o izboru ustavnih sudaca. Kada bi Sabor ili zastupnici bojkotirali izbor, to bi značilo da ne bi mogli izglasati dvotrećinsku većinu, i ustavni sud ne bi mogao dalje funkcionirati, donositi odluke. Imate npr. lokalne izbore u Vrgorcu. Pitanje je, u slučaju prigovora na nešto na izborima, što bi napravio Ustavni sud? Izbor ne bi mogao biti dovršen”, kazala je.

Napominje i da najveći dio kvalitetnih stručnjaka odustaje od kandidature, i to pokazuje da je politički dogovor stavljen ispred kvalitete samih sudaca. Smatra da je jedno od rješenja spustiti ljestvicu od dvije trećine koja je uvedena 2010. godine, no tek nakon što se riješi aktualna situacija.

“Kako bi ova zemlja funkcionirala? Nastupila bi paraliza života”

“Svi koji zagovaraju ukidanje suda, neka ih prvo izaberu, pa kada se opasnost od nefunkcioniranja makne, može se raspravljati o svemu. Nastupila bi paraliza života ako se ne izaberu. Ona je već sada zabrinjavajuća, pitajte ministra financija kako je prošao u međunarodnim financijskim krugovima”, rekla je Škare Ožbolt.

“Iz EK mi dolaze informacije o tome da su začuđeni nezrelošću hrvatske političke scene.”

Odgovornost je, kaže Škare Ožbolt, na svima jednako – bez obzira na to kojoj stranci pripadaju. Dodaje da su svi koji sjede u Saboru izabrani od građana.

“Izabrani su od naroda da guraju prema boljoj kvaliteti života, a ne da je uništavaju. Ovakav potez bio bi jedna vrsta političkog uništavanja zemlje. Jednako su svi odgovorni.”

O kavici premijera, Petrova i Karamarka

“Priopćenje nije reklo ništa, apsolutno ništa. To je trebalo puno prije napraviti, i to ne na kavi, nego na ozbiljnom političkom razgovoru. Mislim da su prijevremeni izbori jedino pravo i zdravo rješenje. Što prije, to bolje”, kaže bivša ministrica o priopćenju sa zajedničkom izjavom Tomislava Karamarka, Bože Petrova i Tihomira Oreškovića. Možete ga pronaći na ovoj poveznici.

Prosvjed podrške kurikularnoj reformi

Inicijativa ‘Hrvatska može bolje’ organizirala je prosvjede podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi diljem Hrvatske, koji su počeli u 18 sati. Zagrebački Trg bio je prepun.

“Doživljavam ga kao odraz ne samo potpore kurikularnoj reformi, nego i izraz nezadovoljstva sa svim onim što se u zemlji događa. Prava politika će poslušati narod i neće ignorirati njegove poruke”, zaključila je Škare Ožbolt. O prosvjedu 1. lipnja detaljnije smo izvještavali na ovoj poveznici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.