Markić na obavijesnom razgovoru: To je politički pritisak!

Vijesti 05. pro 201407:48 > 07:58
N1

Ispitivanje članova inicijative navodno je dio istrage vezane uz aferu Agram koja je obuhvatila gotovo cijeli vrh Grada Zagreba. Željka Markić potvrdila je medijima da je bila na obavijesnom razgovoru u USKOK-u.

Markić nije otkrila zbog čega je bila na razgovoru nego je samo novinarima rekla da su informacije o referendumskoj inicijativi Birajmo zastupnike imenom i prezimenom sve dostupne državnim institucijama.

“Pozivanje ljudi iz naše inicijative na razgovore je politički pritisak, a DORH funkcionira kao produžena ruka SDP-ove vlade i predsjednika Ive Josipovića”, zaključila je Markić.

Istaknuti članovi inicijative U ime obitelji proteklih su dana pozivani na razgovor u sjedište Policijskog nacionalnog USKOK-a (PNUSKOK). Jutarnji list doznaje kako se ispitivanja provode u sklopu istrage u aferi Agram, odnosno istrage usmjerene protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovih najbližih suradnika.

Potencijalni razlozi ispitivanja mogli bi biti vezani uz financiranje kampanje prikupljanja potpisa za referendum o braku kao zajednici muškarca i žene. Inicijativa nikada nije objasnila točno tko su donatori koji su platili opsežnu akciju prikupljanja potpisa diljem Hrvatske.

Čini se kako PNUSKOK raspolaže informacijama koje bi mogle povezati inicijativu s Milanom Bandićem, koji je – uostalom – više puta javno podržao njihov rad. Tako je inicijativi dodijelio gradski prostor za potrebe ureda, a i na plakatima za raspisivanje referenduma o preferencijalnom glasovanju navedeno je da akciju podržava Grad Zagreb.

O pozivima PNUSKOK-a javnost je u četvrtak izvijestila sama inicijativa U ime obitelji, tvrdeći kako se radi o obliku institucionalnog pritiska na njihove aktiviste. Pravni zastupnik incijative, odvjetnik Krešimir Planinić, rekao je da se posljednjih dana više članova inicijative odazvalo pozivu istražitelja na razgovor. O čemu se točno radi, odnosno što PNUSKOK istražuje, nije htio otkriti.

Na izravno pitanje jesu li obavijesni razgovori povezani s akcijom Agram, Planinić je rekao da nam tu informaciju ne može ni potvrditi ni demantirati, dodavši kako to ne bi mogao učiniti čak ni “da zna o čemu se radi”. Odvjetnik Planinić samo nam je rekao kako se obavijesni razgovori odvijaju u sklopu predistražnog postupka, a po nalogu Državnog odvjetništva.