Šimić o odboru: Istraživati tko je kriv i zašto – ne želim!

Vijesti 17. lis 201610:25 > 10:30
N1

Miroslav Šimić (Most) dao je u Saboru izjavu za medije vezano za nepojavljivanje zastupnika Mosta, predlagača, na Odboru za zakonodavstvo te pad kvoruma na Odboru za Ustav.

Objasnio je zašto se to dogodilo, odgovarajući na pitanje ima li smisla da Most traži sankcije za zastupnike koji ne rade dovoljno u Saboru, a onda se i sam ne pojavljuje na radnim tijelima.

“Mi kao predlagatelji nismo dobili poziv, iako je normalno da dobijemo poziv”, kazao je Šimić, dodajući da nastojanja Mosta da se sankcioniraju zastupnici “definitivno ima smisla”.

“Žao mi je što Most nema 76 zastupnika da uvede restriktivnije sankcije, koje smo imali u pripremi”, kazao je. Smatra da rasprava o zakonima nije dovedena u pitanje, budući da su prijedlozi u redovnoj, a ne hitnoj proceduri pa će biti vremena za prijedloge i kritike.

Stao je u obranu koalicijskog partnera, iz čijih redova dolazi predsjednik radnog tijela na koje nisu pozvani.

“Nije stvar u tome, već je zbog gužve došlo do greške u komunikaciji, zasjedali smo do kasno u petak. Za sjednicu sam čuo slučajno, pet minuta prije početka”, kaže o Odboru za zakonodavstvo. Upitan tko je kriv, odgovara: “Mi moramo dobiti pozive, ali istraživati tko je kriv i zašto – ne želim”.

“Ne možemo svakodnevno pratiti stranicu Sabora, to nije ni potrebno niti je primjereno”, kaže on, pak, o rasporedu “izvješenom” u cyber prostoru.

Upitan je i nije li dokaz da se Most našao u kontradikciji – prvo su tražili hitno i brzo donošenje zakona, a onda su prvi “poginuli” od brzine.

Izostanke će prijavljivati – Petrovu

On naglašava da se Most zbog kritika zbog hitnosti donošenja zakona, ali i činjenice da je Božo Petrov postavljen za šefa Sabora, odustao od ubrzane procedure pa će biti vremena za sve.

Objasnio je i tko će i na temelju čega opravdati izostanke zastupnika.

“Točno se navodi pod kojim uvjetima je izostanak opravdan – o svom nedolasku u Sabor na dan glasanja zastupnici će obavijestiti predsjednika”, kazao je Šimić, naglašavajući da se od njih ne traži da glasuju, ali i da “to nije usmjereno protiv rušenja kvoruma”, što je politički legitimno pravo opobre, koja će i dalje to moći raditi koliko god puta bude htjela.

Pitanje što onda Most uopće želi, Šimić pozdravlja s: “Bravo!”

“Namjera Mosta je bila da imamo saborske zastupnike koji su ažurniji u poslu… Dogovorili smo kompromisno rješenje, kakvo postoji EP-u. Ako zastupnici ne dođu na glasanje, uskraćuju im se dodaci. To nije novost, od desetak zemalja koje smo promatrali četiri imaju sankcije”, kazao je Šimić.

TIJEK DOGAĐANJA U SABORU PRATITE NA OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.