Manje naknade vozačima čiji auti ne onečišćuju okoliš

Vijesti 25. ruj 201412:54 > 13:00
CROPIX/Srdjan Vrancic

Od početka iduće godine visina posebne naknade za okoliš, koju će prilikom registracije plaćati vozači osobnih automobila, ovisit će o tome kolika je emisija ispušnih plinova te broj prijeđenih kilometara njihova automobila.

Odlučila je tako danas Vlada, donoseći uredbu o jediničnim naknadama, korektivnim koeficijentima i pobližim kriterijima i mjerilima za utvrđivanje posebne naknade za okoliš na vozila na motorni pogon.

Posebna naknada za osobne automobile izračunavat će se kao umnožak osnovne naknade za pojedini automobil koja ovisi o broju prijeđenih kilometara godišnje te korektivnog koeficijenta, koji ovisi o emisijskom razredu vozila, o radnom volumenu motora te o vrsti goriva. Za automobile s manjom emisijom onečišćujućih tvari i manje prijeđenih kilometara godišnje vozači će tako plaćati manju naknadu.

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović ističe kako će sada način plaćanja biti pravedniji jer se temelji na principu “tko više onečišćuje – više plaća”. “Prema preliminarnim izračunima, 52 posto građana će prilikom registracije plaćati manju naknadu nego sada”, procjenjuje Zmajlović.

Ova uredba, donesena na današnjoj sjednici Vlade, odnosi se na osobna vozila i dio je mjera kojima se potiče čisti transport te se nastoji podići svijest građana da se korištenjem ekološki prihvatljivijih automobila može utjecati na kvalitetu zraka u gradovima.