SDP-ovci sučelili stavove prije unutarstranačkih izbora

Vijesti 09. stu 201614:38 > 19:19
N1

U srijedu je u Splitu organizirano prvo sučeljavanje kandidata za predsjednika/cu SDP-a pred stranačkim članstvom u Hatzeovom perivoju 3. Pravo na postavljanje pitanja kandidatima i kandidatkinjama imali su samo članovi i članice SDP-a.

Sučeljavanje je počelo u 18 sati. Moderirala ga je Danica Juričić, a kandidati su pred članovima stranke i protukandidatima predstavili svoje stavove i ciljeve, te kako vide SDP u idućim godinama i ako osvoje mjesto predsjednice ili predsjednika stranke.

Davor Bernardić zagovara to da se “klimu nepovjerenja i straha izbaci iz SDP-a.”

“Nitko se ne smije osjećati odbačeno”, poručio je Bernardić.”Ne mogu biti dva SDP-a, moramo biti jedno. Saborski zastupnici moraju biti na terenu.”

Tonino Picula je poručio da ga “od gubitka izbora više brine gubitak identiteta.”

Ranko Ostojić je među ostalim naglasio zalaganje za sekularnu državu koji mora biti “prioritet svih prioriteta”. Smatra da se to radi kroz obrazovanje i kurikularnu reformu, a o Vatikanskim ugovorima upozorava da se nitko ne smije zalijetati s izjavama. “Prije svega treba otvoriti razgovore”.

“Uvijek sam bio antifašist koji te vrijednosti živi svaki dan, a ne samo kada treba staviti cvijeće na spomenik”, kazao je kasnije, tijekom odgovaranja na pitanja članica i članova.

Karolina Leaković zagovara dijalog sa sindikatima. “To je nešto što ponovno moramo uspostaviti.” OVDJE pogledajte što je Leaković rekla gostujući u Pressingu. Leaković je na pitanje o vjeronauku u školama jasno rekla da se zalaže za njegovo izbacivanje. “Ne želim živjeti u državi u kojoj Crkva zaviruje u lisnice i pod plahte.”

Orsat Miljenić želi da SDP ima čvrst stav i daje nadu građanima. “Moramo se suprotstaviti ultrakonzervativnoj revoluciji.” Miljenić se osvrnuo i na Obiteljski zakon, ali i na Filozofski fakultet. Naveo je te aktualne teme kao probleme oko kojih SDP mora imati čvrste stavove.

Gordana Sobol želi SDP koji širi prostor ljudskih sloboda. “Moramo obnoviti dijalog s onima koje smo zapostavili, poput sindikata.” Kazala je i da želi “aktivistički SDP”. “Moramo napraviti ekonomsku strategiju razvitka Hrvatske. Postali smo neprepoznatljivi, to moramo promijeniti.”

Vesna Škulić kaže da je ispred SDP-a vrijeme izazova. “Moramo se baviti našim članicama i članovima.” Škulić smatra da je na području zaštite radničkih prava SDP zakazao svojim nečinjenjem. “Moramo vratiti sindikate za stol.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.