'Oko 90 posto hrane na tržištu je zdravstveno ispravno'

Vijesti 21. stu 201609:04 > 09:09
Ilustracija

U ponedjeljak je u emisiji "U mreži prvog" na Hrvatskom radiju tema bila zdravstvena ispravnost hrane, u kontekstu brojnih slučajeva hrane zaražene salmonelom u domaćim trgovačkim lancima.

“Kada hrana koja je zdravstveno neispravna, a nije “napustila” onog tko je proizvodi ili stavlja na tržište, radi se povrat, ali tada nije potrebno obavještavati javnost jer hrana nije došla do potrošača. Ona se nalazi pod nadzorom subjekta, pod nadzorom inspekcije i dalje se radi u skladu s propisima”, rekla je voditeljica Sektora veterinarske inspekcije Tatjana Karačić.

“Ovo jesu incidenti, međutim mora se reći da je zakonodavstvo EU-a, pa prema tome i naše, vrlo određeno – onaj tko hranu proizvodi ili je stavlja na tržište mora biti siguran da je ta hrana zdravstveno ispravna. Posljednji slučajevi pokazuju da je taj sustav zakazao”, rekao je Marijan Katalenić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Netko u tom lancu, pretpostavljam proizvođači, nisu kontrolirali hranu koju su dali distributerima, a distributeri nisu dobro procijenili rizik i također tu hranu nisu dodatno kontrolirali”, kaže Katalenić.

Ipak, tvrdi da je preko 90 posto hrane na tržištu zdravstveno ispravna.

“Pojačane inspekcije kod ovakvih slučajeva su zakonska obveza, ali i dobra prilika da se daju upute potrošačima što učiniti kod pripreme kvarljivih proizvoda.

U kućanstvu, prilikom pripreme hrane trebaju se poštivati mjere higijene, bez obzira na zdravstvenu ispravnost namirnice”, zaključuje Katalenić, prenosi HRT.