Linić: Lakše je naplatiti dug dogovorom, nego samostalno

Vijesti 03. tra 201709:43 > 09:46
N1

Bez dobavljača nije moguće postići sporazum, navodi Slavko Linić, bivši ministar financija u izjavi za N1, oni mogu obustaviti isporuku robe. A ako se donese zakon, tzv. lex Agrokor, dobavljači će sigurno podnijet će podnijeti zahtjev prema Ministarstvu gospodarstva, predviđa on.

Na pitanje je li bolje da se dobavljači dogoovore s Agrokorom i bankama ili da se donese tzv. lex Agrokor, odgovara: “Ja sam uvjeren da bi dobaljači rado zaključili sporazum van Vlade, u dogovoru s velikim vjerovnicima i Agrokorom, ali očito su se banke postavile neodgovorno prema dobavljačima, jer su neki od dobavljača bili jamci i sada, da bi umanjili negativne plasmane, banke su dovele u opasnost dobavljače, zbog čega se standstill s njima neće dogovoriti”.

Može li Porezna uprava povući blokadu, upitan je zatim.

“Uvijek je to moguće. Ako bi potpisnici standstill agreementa bili svi uključeni u krizu, vjerujem da i Porezna reagirala sukladno pregovorima. Lakše je naplatiti dugove u dogovoru, nego ići u samostalnu naplatu”, kaže Linić. Ukoliko banke ne budu pokazivale pomirljivost prema dobavljačima, oni mogu koristiti i druge alate, a Vlada će tada stati na njihovu stranu, navodi također.

Na pitanje jesu li moguće tužbe zbog Vlade i Porezne uprave, odnosno stavljanje u neravnopravan položaj drugih poslovnih subjekata, Linić navodi da “s obzirom na značaj Agrokora, veličinu problema, to je neravnopravno, ali tužbe ne bi ništa donijele dužnicima”.

Kritizirao je oporbu vezano za ponašanje prema Vladi kada je u pitanju lex Agrokor.

“Oporba je jedno vrijeme bila na vlasti i tada se krenulo rješavanje putem predstečajnih nagodbi, teret je nosilo Ministarstvo financija. Sad kad to radi druga vlast, oni su protiv. To nije prihvatljivo, radi se o ogromnom broju zaposlenih. Nitko ne govori o Todoriću, već o 40.000 zaposlenih, o ogromnim tvrtkama, tu su dobavljači značajni. Todorić nije taj kojeg se spašava, već radna mjesta i tvrtke”, kaže on.

Uvjeren je da Todorić neće zadržati vlasništvo.

“Moje je mišljenje da su dubioze i kriza tako velike da on neće ostati ni vlasnik niti će ostati u upravi. On će ostati van rješavanja porblema, a ako restrukturiranje bude uspješno – njega nakon toga u Agrokoru neće biti”, navodi Linić.

Upitan o ulozi Antonia Alvareza III. iz kuće za restrukturiranje Alvarez&Marsal, koji dolazi na čelo privremene uprave umjesto Todorića, kao i o tome hoće li on posredovati između banaka i najvećih dužnika, odgovara:

“Ne. Njegov osnovni posao je utvrditi stvarne dubioz i stvarne bilance pa onda razgovarati s vjerovnicima. Kad svi budu zadovoljni on može reći da je uspio. Bez toga neće biti zaključenja pregovora”, kazao je Linić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.