Kakvo je stanje na faktoring tržištu u Hrvatskoj?

Vijesti 04. tra 201716:51 > 16:53
N1

Kakvo je stanje na faktoring tržištu u Hrvatskoj upitali smo Hanfu koja takvim društvima dodjeljuje licence.

Zanimalo nas je koliko faktoring društava djeluje u Hrvatskoj te koliko je među ukupnom brojkom bankarskih faktoringa, a koliko samostalnih tvrtki koje se time bave.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

”Hanfa je s danom 3.4.2017. izdala odobrenja za ukupno 6 društava za faktoring, a to su: Prvi faktor d.o.o. u likvidaciji (društvo je u likvidaciji odlukom vlasnika), Adriatic Zagreb Factoring d.o.o., Erste Factoring d.o.o., Infinutum Factoring d.o.o., Fortis Factoring d.o.o. i Raiffeisen Factoring d.o.o. Radi pojašnjenja navodimo i sljedeće: pravne osobe koje su na dan stupanja na snagu Zakona o faktoringu obavljale poslove faktoringa i bile upisane u sudski registar nastavile su poslovati kao faktoring društva prema odredbama tog zakona. Rok za usklađenje je istekao s 31. prosinca 2016., a rok za dostavu izvješća o usklađivanju i druge propisane dokumentacije potrebne za pribavljanje odobrenja za poslove faktoringa istekao je s 31. siječnja 2017. U tijeku su postupci radi pribavljanje odobrenja za još četiri društva koja su, u navedenim rokovima, postupila prema odredbama Zakona o faktoringu u vezi usklađivanja društava s istim Zakonom.

Na tržištu posluju dva faktoring društva koja su u vlasništvu banaka.

Prema javno dostupnim informacijama, promatrano prema volumenu obavljenih transakcija, faktoring tržište je u 2015. godini iznosilo 17,8 mlrd kuna, dok je u 2016. godini iznosilo 19,3 mlrd kuna. Imovina faktoring društava na dan 31.12.2015. iznosila je 6,6 mlrd kuna, a na dan 31.12.2016. iznosila je 5,9 mlrd kuna”, odgovorili su nam iz Hanfe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.