Četiri prva poteza Ante Ramljaka na čelu Agrokora

Vijesti 11. tra 201707:07 > 07:15
Igor Soban/PIXSELL

Vlada je u ponedjeljak imenovala Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom za Agrokor, čime je aktiviran i tzv. lex Agrokor. Ipak, što će biti prvi Ramljakovi potezi?

1. Komunikacija s dobavljačima, Agrokorom i menadžmentom Agrokora 

Ramljak je nakon imenovanja rekao da mu se da vremena, a ono doista jest ključno. Naime, prije nego što sastavi svoj tim Ramljaka čekaju teški pregovori – najprije s dobavljačima, potom s bankarima te na kraju s menadžmentom Agrokora. Prvi sastanak s dobavljačima imao je u ponedjeljak ujutro. Kada uspostavi komunikaciju sa svim sudionicima krize u Agrokoru, Ramljak će kompletirati svoj tim, piše tportal.

2. Sastavljanje tima za ‘spas Agrokora’

Ekonomist Ljubo Jurčić rekao je kako je sastavljanje tima kritični dio posla. Jurčić ima iskustva iz Podravke, kojoj je stabilizirao poslovanje nakon izbijanja afere Spice i uhićenja dijela Uprave 2011. godine. Ramljak je vrstan stručnjak za financije, ali vjerojatno nema pojma o tome kako teče proizvodni proces u Belju ili Jamnici. Zato će mu u timu trebati tehnolog, knjigovođa, pravnik te, možda i najvažnije, stručnjak za trgovinu koji će mu pomoći u restrukturiranju Konzuma. Jurčić kaže kako je vrlo važno i to da se Ramljak odupre raznim, naizgled dobronamjernim grupama koje žele profitirati na urušavajućem sustavu.

3. Snimanje stanja

Nakon toga, Ramljak mora ustrojiti dobar kontroling. U praksi to znači da će svaki dan ili svaki tjedan dobiti izvještaj s desetak podataka koji će mu otkriti koliko se dobro ili loše razvijaju stvari. “Imat će službene i neslužbene izvještaje, da se prosto izrazim – imat će špijune jer u velikom sustavu uvijek postoji šansa da se nešto krivo pokaže. Upravljanje bez kontrolinga ne može ići. On je radio na raznim spajanjima, a ovo je slično, no mora si osigurati širi pogled da bi za tjedan dana dao bankarima garancije da neće izgubiti novac koji ulože. Ako uspije u tome, već je napravio veliku stvar”, pojasnio je Jurčić.

4. Svjež kapital, reorganizacija i prodaja

Kad bankari daju novac (već su obećali 150 milijuna eura), a sustav ponovno profunkcionira, Ramljak se može krenuti baviti pojedinim kompanijama. Morat će napraviti idejni projekt reorganizacije poslovanja te će se vidjeti koje mogu poslovati s dobiti. Za one koje se pokažu perspektivnima slijedi reorganizacija, a one s manjim potencijalnom za zaradu vjerojatno će se prodavati. Na prvi pogled, procjena koje će tvrtke zadržati, a kojih će se riješiti, može izgledati složeno. No kada se dođe u tu fazu, postupak će već biti jednostavan jer su sve tvrtke bile na tržištu, zna se kako su radile, koliki su im bili troškovi i koliko imaju potencijala za zaradu, piše tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.