'Plenković nema većinu, ako je i ima, to je s HNS-om'

Vijesti 12. svi 201711:41 > 11:53
N1

Gošća N1 studija uživo bila je Petra Mandić, kandidatkninja Mosta za gradonačelnicu Rijeke, članica Nadzornog odbora Mosta i Predstojnica ureda, sada već bivšeg predsjednika Sabora Bože Petrova.

Kako je vama izgledalo kada je Božo Petrov dao ostavku?

“To su bili izuzetno stresni trenuci ali Mostova agenta je takva da se ne čuvaju fotelje nego da se pridonosi općem dobru. Smjena ministara je napravljena mimo prakse i Ustava. Bio nam je cilj očuvati ustavnopravni poredak. Predsjednik Sabora ne može ne biti jer je on zamjenik Predsjednice Republike. Zamjena s potpredsjednicima nije adekvatna i nije u skladu s Ustavom”, smatra Mandić.

Gdje se Most sada vidi?

“Najodgovornije je prema građanima da se ide na nove izbore, ova većina ne postoji. Da je većine bilo, premijer je tjedan dana ranije znao kako će Mostovi ministri i zastupnici glasati i on je mogao razvrgnuti koaliciju. Sve napravljeno u krivom trenutku kako bi se sačuvale fotelje i dobili poeni na lokalnim izborima”, smatra Mandić.

Država će ponovno biti blokirana u slučaju izbora, a tu je i financijski trošak, kako to komentirate?

“Većina troška za izbore spada na DIP i ostala tijela i trošak se vraća državi. Niz demokracija u svijetu ide na izbore kada treba, problem je što se kod nas plaši s izborima. NIsmo dovoljno demokratična država”, smatra Mandić.

Uvijek smo imali dvije strane, novi ste na političkoj sceni

“Svaka nova mlada organizacija sazrijeva, tako i mi. Svaki dan postajemo ozbiljnija stranka i čuvamo ustavno pravni poredak. Najveća snaga je narod i kada on prepozna da želi prave slobode nema te stranke koja je jača od toga”, rekla je Mandić.

Kandidat za Osijek Ivanek je rekao da ljudi žive u strahu da neće dobiti posao ako glasaju ‘za one druge’, kako to komentirate?

“To samo potvrđuje moju tezu da ne živimo u demokraciji. Ja vjerujem da će narod jednom skupiti hrabrosti i odgovoriti na to. Uključili smo se u Most jer smo željeli promijeniti stvari”, rekla je Mandić.

Koga vidite kao partnera?

“Može biti onaj koji da garancije za promjenama. Smatramo da ne postoji mogućnost da se vjeruje samo na riječ. I od HDZ-a i od SDP-a se varalo i mi ne ulazimo u ništa, nemamo problem biti oporba”, rekla je Mandić.

Država je funkcionirala dosta dobro i onda je puklo ovo s Agrokorom. Mislite li da Porezna uprava nije nadzirala Agrokor?

“Agrokor je veliki sustav kojim upravlja ured za velike obveznike u Poreznoj upravi. Mi smo svake godine imali porezne nadzore po četiri mjeseca i to nije opravdanje i nije istina. Ukoliko to nije nadzirano znači da je Agrokor imao poseban položaj. Ministar Marić je morao upozoriti na taj sustav, a ne govoriti da je sve u redu. Ili se očekivalo da će Agrokor dobiti financijsku injekciju ili da će se dugovi oprostiti, a to je dopustivo”, smatra Mandić.

Plenković i nova većina, ako će je imati s kim će ići po Vašem mišljenju?

“Osobno smatram da Plenković nema većinu, a ako je ona dogovorena onda je s HNS-om nakon lokalnih izbora.”, zaključila je Petra Mandić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.