Sve zbog 'ZDS-a': Đapić uzvraća SDSS-u, priprema referendum

Vijesti 16. ruj 201718:13 > 18:28
youtube/screenshot

Pitanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni!" natjeralo je desnicu na žestok odgovor usmjeren prema manjinama, osobito SDSS-u - kao što je Anto Đapić već najavio - krenuo je u pripremu referenduma koji bi promijenio način izbora manjinskih zastupnika u Hrvatski sabor.

No što je i najavio – Đapić i priprema – širi inicijativu jer želi referendum o “Pozdarvu za dom spremni!” te o načinu izbora nacionalnih manjjina u Sabor.

“Da se svi manjinski zastupnici biraju temeljm općeg prava, dakle s građanskih lista. Nije problem kvote od 8 zastupnika, problem je način izbora, prema tome, bira se, naprimjer, 3 Srbina kojima se jamči mjesto u Saboru. U redu, ako su s liste SDP-a provode politiku SDP-a, ako su s liste HDZ-a provode politiku HDZ-a”, kaže Anto Đapić.

Svima je jasno da je povod SDSS i njegova borba da se pozdrav “Za dom spremni!” ukloni iz javnosti.

“Da se ne može tolerirati nikakvo obilježje iz NDH-a i fašizma. Inicijativa predstavlja udar na dosegnute standarde za prava manjina, prava manjina nikad nisu dobra tema za bilo kakav referendum”, kaže zastupnik srpske nacionalne manjine Boris Milošević.

Đapić je Inicijativu pokrenuo uz kritike i prema Furiju Radinu koji kaže: “Đapić je uvijek bio problem Hrvata”.

“Evo ako hoćete nešto – on je uvijek pozdravljao sa “Za dom spremni!””, kaže Radin.

U SDP-u kažu da nisu sigurni da bi glasanje o manjinskim pravima, a kažu ovo bi bilo upravo to, prošlo filter Ustavnog suda. Na konkretan Đapićev prijedlog konkretno odgovaraju:

“Ovako kako postavljate, dakle, mislim da bi trebalo intervenirati u ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina jer bi se u konkretnom slučaju dogodilo da većinski narod izabire manjinske zastupnike”, kaže SDP-ov Arsen Bauk.

Iako Đapić odbija odgovoriti je li u kontaktu sa Željkom Markić, čelnicom inicijative U ime obitelji koja je organizirala jedan referendum, a drugi o promjenama izbornog sustava zamalo ostvarila – ona to negira.

“Da, smatramo da je potrebna promjena izbornog zakona, ali mi nismo ni sa kim razgovarali o tome do sada, mi kao i druge referendume i inicijative to planiramo sami, a onda nam se mogu pridružiti svi koji to žele. Prema tome, nismo razgovarali ni sa gospodinom Đapićem, ni s kojim drugim političarem o provedbi tog referenduma”, kaže za N1 Željka Markić.

No, Markić kaže da velik broj građana od njih traži novi pokušaj referenduma na koji će se odlučiti ako tih građana bude u dovoljnom broju. Tada će oni pozvati ostale da im se pridruže u izmjeni izbornog sustava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.