Policija: Šator u Savskoj je – ilegalan!

Vijesti 28. sij 201512:48 > 12:57
CROPIX/Bruno Konjevic

'Prosvjed branitelja u Savskoj 66. u Zagrebu policiji nikad nije prijavljen u smislu Zakona o javnom okupljanju', stoji u odgovoru Policijske uprave zagrebačke (PUZ).

Tportal je odgovor dobio nakon dva pokušaja i tri mjeseca. Iz odgovora slijedi da je braniteljski prosvjed, odnosno šatori podignuti ispred Ministarstva branitelja ondje ilegalno.

Prema Zakonu o javnom okupljanju kojim se reguliraju prosvjedi, u Zagrebu se prosvjedovati bez dozvole može na Trgu Francuske Republike. Što policija planira poduzeti i zašto ništa do sada nije poduzela, u policiji nije poznato.

Prema navedenom Zakonu prosvjed može zabraniti načelnik nadležne policijske uprave, a predviđene kazne za organizatore su od dvije do 50.000 kuna.

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Ante Deur, kaže kako nije riječ o organiziranom prosvjedu, već o spontanom okupljanju i dodaje da on nije organizator odnosno da organizatora zapravo ni nema.

‘Nisam u organizaciji jer nje ni nema. Riječ o tome da su se ljudi spontano okupili. Ako policija misli da ne postupamo po zakonu, onda zna kako treba postupiti’, kazao je Deur.