'Neke vrste ruske nafte imale su radioaktivne elemente'

Vijesti 03. tra 201808:09 > 08:10
N1

Bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy u Novom danu komentirala je ekološki incident zbog kojeg u Slavonskom Brodu građani nemaju pitke vode.

Kolika je odgovornost svih dosadašnjih Vlada za stanje u Slavonskom Brodu i zbog zagađenja zraka i tla, a sada i zbog najnovijeg ekološkog incidenta 100.000 ljudi u Slavonskom Brodu i okolici nema pitke vode?

Odgovornost Hrvatske je malena jer se radi o postrojenju u drugoj državi. Hrvatska i BiH su potpisnice ESPO konvencije. No, to nije novi projekt i ne podliježe obvezama te međunarodne konvencije. S obzirom da se radi o starom postrojenju iz Jugoslavije RH se nije mogla uključiti, nego je samo mogla raditi pritisak da se rafinerija modernizira. Hrvatska je to radila i ruski vlasnici su pristali na modernizaciju još dok sam ja bila u Vladi. No, ruski invenstitori na to nisu pristali jer su postali ekološki osjetljivi nego zato što su se morali uskladiti s europskim direktivama kako bi na europskom tržištu mogli prodavati naftu. Prostor Hrvatske za pritisak nije velik. Građani su predlagali da RH obustavi dostavu nafte rafineriji, ali to ne bi bilo u skladu s pravilima Svjetske trgovinske ogranizacije, a i Rusija bi sigurno reagirala s protumjerama pa bi nam mogli obustaviti dostavu plina. Nažalost, Hrvatska nema mnogo instrumenata da bi utjecala na modernizaciju rafinerija koja će se na kraju odraditi, ali to ne ide preko noći.

Još se ne zna uzrok posljednjeg ekološkog incidenta u Slavonskom Brodu. Može li 150-200 litara nafte prouzročiti takvu katastrofu. Crodux je priznao da je njima istekla ta količina kod testiranja produktovoda.

Inspekcije moraju utvrditi što se dogodilo. Moja procjena je da tih 150-200 litara, ako je došlo do procurivanja na tlo, nije moglo izazvati takvu ekološku katastrofu. Moralo se raditi ili o većem izlijevanju ili drugom ekološkom incidentu.

Ispituju se stare cijevi kako bi se njima plin dostavio u Bosanski Brod?

Treba uvijek ispitati cjevovode. I Janaf je ispitivao cjevovode kada je na dnevnom redu bila Družba Adrija. Normalno da se ispita kakvo je stanje unutar cijevi. Da li je došlo do propusta u postupku moraju utvrditi inspekcije. Moja procjena je da se nije radilo o izlijevanu u tlo nego u vodene tokove ili vodonosnik da bi došlo do ovakvog tipa zagađenja, ili su morale biti velike količine ugljikovodika.

Što se moglo nalaziti u tim cijevima produktovoda?

Postoje različite vrste nafte, neke su toksičnije. Neke vrste koje su dolazile iz Rusije su imale radioaktivne elemente. Da se izlilo 150-200 litara na tlo, mislim da ne bi bilo moguće da se dogodi ovakav ekološki incident.

Koliko bi trebala trajati ozbiljna istraga?

Nema jako veliki broj tvrki i postrojenja na tom području koje su mogle biti potencijalni uzročnik, a moglo se raditi i o diverziji u kojoj je netko namjerno ispustio ugljikovodike u vodonosnik. Mislim da je do ovog trenutka već inspekcija trebala imati neke preliminarne rezultate što se dogodilo.

Govori se da bi ovo vodocrpilište moglo trajno biti kontaminirano?

Definitivno je situacija ozbiljna čim se izvode radovi da se iz Sikirevaca dovede voda do Slavonskog Broda. Poznato je na koji način su ugljikovodici i nafta jako veliki zagađivači vodonosnika. Jedna litra može onečistiti milijun litara vode. Ako se već nagađa s tim informacijama, onda bi to moglo upućivati na zaključak da bi se moglo dogoditi trajno zatvaranje tog vodocrpilišta.

Koliko će vremena trebati da se pročisti sustav u Slavonskom Brodu da bi građani mogli koristiti vodu kada se spoji na vodocrpilište u Sikirevcima?

Jedan do dva dana će trebati da se to pročisti sustav kako bi pitku vodu mogli dobiti u Slavonskom Brodu.

Je li moguće se incident zataškava, kao što neki optužuju?

I DORH i nadležne inspekcijske službe moraju se potruditi i dati javnosti uskoro vrlo argumentirana objašnjenja za ovo što se dogodilo.

Jučer je objavljeno da u EU postoji fond od milijardu eura koji se mogao iskoristiti, a iskoristili smo 6 posto sredstava za vodoopskrbni sustav?

Hrvatska ima problema s vodoopskrbnim sustavom i još veće probleme sa sustavom odvodnje. Nije to samo sustav gospodarenja otpadom nego i kanalizacijski sustavi i sustavi pročišćavanji otpadnih voda. Treba ići na sustave tri stupnja, i mehanički, kemijskim i biološkim pročišćavanjem. Nažalost, naše institucije nisu bile sposobne da se ti projekti realiziraju.

Kada se priključi na Sikirevce, mogle bi biti redukcije za druga područja. Što se može sustavno napraviti kao trajno rješenje za Slavonski Brod?

Trebalo bi pronaći alternativnu lokaciju s čistim izvorom vode, ako se Jelas više neće moći koristiti. To je veliki infrastrukturni zahvat. Za realizaciju takvog projekta trebalo bi nekoliko mjeseci uz ozbiljan angažman službi.


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.