Vremenska prognoza: Kad će više to proljeće?

Vijesti 23. velj 201510:58 > 11:09
N1

Snježnih oborina bit će i ovog tjedna, a najnoviju prognozu donosi nam meteorologinja N1 televizije Dunja Mazzocco Drvar.

“Spominje se opet u prognozama snijeg i čuju se komentari da je već dosta snijega i kad će više proljeće. Da, snijega će biti ovoga tjedna i da, stiže nam i proljeće. Naime, drugi je mjesec tradicionalno prevrtljiv mjesec koji donosi i povremena zahlađenja, pa je normalno da još bude i snijega. Jednako tako normalno je da snijega ima i u Španjolskoj, dakako u Pirenejima, za većinu manje atraktivnom dijelu Španjolske. Doduše, nije baš uobičajeno da ga ima preko tri metra kao na sjeveru Španjolske”.

U regiji snijega ima samo u gorskim krajevima, i to uglavnom samo u dijelu Hrvatske. U BiH i Srbiji ima nešto staroga snijega, kao i, primjerice, u Ogulinu u kojem je u nedjelju cijeli dan padala kiša. S druge strane, u samo 50 kilometara udaljenim Delnicama palo je 33 centimetra novoga snijega i sad ga ukupno ima više od pola metra.

Rekord u regiji ipak i dalje drži Bjelašnica gdje ga je čak 241 centimetar.

Nad nama je još noćas bilo posve oblačno, no oblaci se razilaze, frontalni sustav polako gubi snagu. Doduše, s mora nailaze i dalje povremeno manje količine vlage i zadržavaju se u obalnome području.

Tijekom dana će se taj trend i nastaviti, kiša će biti sve rjeđa, a kasno poslijepodne naoblaka će se posuda i znatnije raskinuti pa će biti i kraćih sunčanih razdoblja.

U noći će se opet u sjevernim krajevima regije jače naoblačiti, no zadržat će se suho. Malo kiše očekuje se mjestimice u priobalju, posebno na srednjedalmatinskim otocima.

Krajem tjedna smirivanje vremena

Bura je na sjevernome Jadranu jutros oslabila, pa se i prometni pravci polako otvaraju. S druge strane, u Dalmaciji će dan obilježiti jako i vrlo jako jugo zbog kojega je ograničen pomorski promet u splitskom akvatoriju gdje ne plove katamarani prema Visu, Jelsi, Bolu i Korčuli. Na kopnu će puhati većinom slab do umjeren južni i jugoistočni vjetar.

Prevrtljivo se vrijeme nastavlja pa će danas ponovno biti osjetno toplije nego jučer, pogotovo na zapadu regije. I iduća noć bit će toplija od ove koja je za nama.

I sljedećih dana nastavlja se razdoblje promjenljivog i svježeg vremena. Sutra će najviše oborina biti na Jadranu i na zapadu regije gdje će biti i osjetno hladnije nego danas. Ojačat će sjeverac i bura i bit će vrlo vjetrovito i hladno. Na istoku će se zadržati suho i djelomice sunčano te malo toplije.

U srijedu će se oborine opet pojaviti i u Srbiji i većem dijelu BiH. Pritom će u gorju padati snijeg uz stvaranje novog snježnog pokrivača. U četvrtak se očekuje smirivanje vremena.