Jurčić: Željka Markić plaši hrvatsku javnost

Vijesti 02. lip 201521:53 > 21:54
N1

Gost Dnevnika bio je Marko Jurčić iz Zagreb Pridea.

Što vas je najviše iznerviralo u izjavama Željke Markić koja je rekla da nova Vlada treba povući Zakon o životnom partnerstvu?

“Zapravo me ništa nije iznerviralo, ono što je začuđujuće, institucije RH su rekle što misle o životnom partnerstvu. Ne bi trebalo biti razloga da netko tko nije uspio – plaši hrvatsku javnost da će poništiti zakon koji je donio Hrvatski sabor. To je zakon koji živi u ovoj zemlji i mnoge ljude čini pravno sigurnima. Sklopljeno je 70 životnih partnerstva. Do sada. Svaki tjedan se dva životna partnerstva sklapaju. Mi jesmo manjina, ali da je i samo jedan to se ne može raditi”.

Bliže se parlamentarni izbori, koje promjene vidite u slučaju da dođe do promjene vlasti, a što ako SDP-ova koalicija ostane?

“Mislim da se ništa neće promijeniti osim da ne postoji podjela na ove ili one. Treba doći vrijeme da građanski brak bude jednako dostupan za sve. To ćemo tražiti od svake Vlade”.

Irska je donijela povijesnu odluku na referendumu. Kao i u slučaju Hrvatske, statistika kaže da je riječ o izrazito katoličkoj zemlji. Mislite li da bi irski slučaj nekako mogao utjecati i na hrvatsko društvo i zakonodavstvo?

“Irska je raspisala referendum tri godine prije samog referenduma za vrijeme kojeg je postojala duga rasprava o tome što su ljudska prava. Mi smo imali izrazito napetu, nedemokratsku i u određenom trenutku nasilnu atmosferu. U Irskoj je bila drugačija atmosfera. Nadam se da će svakako jednog dana tako biti i kod nas”, zaključio je Marko Jurčić u razgovoru za naš Dnevnik.