Barić: 90 posto izbornika ne bi pustilo Jozaka na klupu

Vijesti 21. ruj 201515:26 > 15:29
N1

Bivši izbornik nogometne reprezentacije Otto Barić komentirao je za N1 izbor Ante Čačića za novog izbornika.

Je ovo dobar izbor?

‘U ovom trenutku da, ali bilo je još izbora. Dobar je radnik i ima puno iskustva, ali mora biti samostalan, hrabar i bezobrazan.

Sad imamo dvije važne utakmice gdje ne smijemo kiksati. Mora osjetiti koji mu igrači mogu pružiti hrabru i napadačku igru. Kao nekad Olić i Mandžo kada su napadali protivničke bekove.

Je li novi izbornik trebao sjediti u z Šukera na presici? Kako komentirate negativne odjeke u javnosti na Čačićev izbor?

‘Trebao je sjediti uz Šukera. Tu je veća greška HNS-a koji ga je već ranije predstavio i nije dobro da već danas mora dati popis igrača.

Izbor Ante Čačića iz Splita je komentirao i Tomislav Gabelić, sportski novinar 24sata.

Kakve će biti reakcije u Splitu?

‘Najprije ga treba dočekati da s reprezentacijom dođe u Split, a to neće biti brzo. Reprezentacija se distancirala od cijele Hrvatske i postala je predmetom dijeljenja umjesto da je narodna. Šuker nije izabrao najboljeg za klupu.

Nitko ne zna je li bilo protukandidata, osim navodno Vulića?

‘Nepoznato je s kim su Jozak i Šuker razgovarali. Jozak je zvao Vulića na sastanak u Dugopolje, ali se Jozak ispričao Vuliću zbog probavnih smetnji.’

HNS želi imati izravnu vezu i na klupi?

‘To je nevjerojatno kako je Jozak istanliran u nogomet. Prvo kao koordinator mladih reperezentacija, a jedina mu je kvalifikacija da dolazi iz Dinama. Znamo kako su prošle naše mlade momčadi. Više izbornika je smijenjeno, a Jozak nikad nije snosio odgovornost. Sad je nadređen čak i Čačiću, pa se pitamo tko zapravo upravlja reprezentacijom.

Najavljeno je i da će se Šimunić vratiti na klupu, je li to galvanizacija?

‘O Šimuniću se može pričati na dva načina. Sportski put mu je impresivan i uvijek ga se slušalo u reprezentaciji. Ono što je napravio s uzvikom ZDS je neprihvatljivo i sama osuda njegovog čina jasno govori što se time poručilo reprezentaciji. Njegovo vraćanje je opasna poruka. Trebao bi se ispričati za ono što je napravio’, zaključuje Gabelić.

‘Vulić je jako dobar trener i smatram da je u ovom trenutku mogao nešto dati reprezentaciji’, mišljenja je Barić.

Čačić ima 220 utakmica u HNL-u, vi ste trenirali brojne reprezentacije i imate veliko međunarodno iskustvo?
‘Bitno je da ne sluša nikog i da bude bezobrazan u određenom trenutku. Mora znati tko su mu najbolji igrači u ovom trenutku, a i zlu ne trebalo, za moguće kvalifikacije’.

Ali dolazi kao Mamićev i Šukerov igrač?
‘Ne znam. Mislim da je dovoljno ozbiljan da makne te predrasude. Bitno je kako će s momčadi i da li ih dovoljno poznaje.’

Što bi savjetovali Čačiću?

‘Mora se nametnut i da svaki igrač zna da nema šale’.

Treba li promijeniti igru?

‘Nakon ove dvije utakmice, da. Igrači moraju znati da su bolji od Bugarske.’

Što se događa na klupi u takvim utakmicama?

‘Klupa je komplicirana i ne smije trener imati nikoga na klupi koji mu navodno pomaže. Sam mora donositi odluke sa svojim najbližim suradnicima. Ne vjerujem da bi 90 posto izbornika dozvolilo da mu netko bude na klupi. Ja sigurno ne bi’, zaključuje Otto Barić.