Akcija policije na jugu Hrvatske: Ukrajinka devastirala divan zaljev, gradila bez dozvole i ugrozila prirodu

Crna kronika 16. srp 202415:51 0 komentara
Ilustracija/Sanjin Strukic/PIXSELL

Policija i inspektori otkrili su novu devastaciju na samom jugu jadranske obale u jednom od najljepših zaljeva na Pelješcu.

Naime, mjestašce Lovište na samom kraju Pelješca, dvadesetak kilometara od Orebića, prije desetak godina doživjelo je građevinski boom. Zemljišta su se, kako su u medijima svjedočili sami stanovnici, prodavala po izdašnim cijenama. Novi zamah prodaje i gradnje dogodio se nakon gradnje Pelješkog mosta. Proljetos je tamo bilo aktivno dvadesetak gradilišta, a do početka ove sezone u većini nekretnina očekivali su se i prvi gosti.

Policija raskrinkala težak kriminal

Sada stiže kaznena prijava protiv 51-godišnje Ukrajinke. Mještani su prepričavali da je ona kupila većinu parcela u pitoresknoj uvali. Osim nje ima i drugih investitora iz inozemstva, no za sada je samo ona prijavljena.

Prema kaznenoj prijavi Policijske postaje Ston ova 51-godišnjakinja osumnjičena je za brojna kaznena djela počinjena u Lovištu. Među ostalim prijavljena je za skidanje službenog pečata i znaka, uništavanje staništa, protupravnu gradnju i pustošenje šuma.

Planirala turizam, pa devastirala obalu

Počinila je to kao vlasnica tvrtke koja je registrirana za usluge pružanja smještaja i djelatnost pripreme i usluživanja hrane. Drugim riječima u Lovištu se trebala baviti turizmom, no umjesto toga je uništila oko tri hektara šumske površine čime je, kako stoji u prijavi, pogoršala stanište uvršteno u ekološku mrežu značajnu za očuvanje ptica.

Utvrđeno je da je na parceli izgradila građevine nepoznate namjene i to izvan građevinskog područja. Sve to napravila je unutar zaštićenog obalnog pojasa, što daje dodatnu težinu njezinoj devastaciji u Lovištu

U Lovištima su bili i inspektori

Nakon što je Državni inspektorat početkom godine zatvorio gradilište firme državljanke Ukrajine, ona je ubrzo uklonila tablu oznake zatvorenog gradilišta i nastavila s izvođenjem bespravnih radova.

“Policija je protiv osumnjičene podnijela kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu”, potvrđeno je iz PU dubrovačko-neretvanske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!