Analitičari o dogovoru HDZ-a i DP-a: “Ne znamo kako će ni koliko dugo cijela stvar funkcionirati…”

Vijesti 08. svi 202421:16 2 komentara
Davor Javorovic/PIXSELL

Politički analitičar Karlo Jurak i znanstvenik Tonči Tadić su u N1 Newsnightu s našim Ivanom Hrstićem komentirali dogovor HDZ-a i DP-a.

HDZ i Domovinski pokret u utorak su postigli dogovor oko sastavljanja parlamentarne većine i raspodjele resora.

N1

Predvidiv rezultat

Jurak smatra da je ovaj rezultat bio predvidiv i prije samih izbora: “Ako smo gledali ankete i kako se stvari međusobno slažu, doista se ne treba čuditi koaliciji između HDZ-a i Domovinskog pokreta.

Netko tko je imalo upućen u politiku je mogao vidjeti da ako HDZ ne bi imao dovoljno mandata da samo s manjinama i kojom liberalnom centrističkom strankom složi većinu, da će tu Domovinski pokret, Plenkoviću nerado, biti nužan partner.”

“Da je HDZ ostvario bolji rezultat, Domovinski pokret ne bi bio u igri, a da je HDZ ostvario slabiji rezultat ili da su ga SDP i partneri pretekli, onda bi bila drugačija priča. Osvojili su točno onoliko mandata koliko je bilo potrebno da Domovinski pokret uđe u računicu”, dodao je.

“Ne znamo kako će cijela stvar funkcionirati ni koliko će dugo funkcionirati. Prag su i europski izbori i lokalni izbori, kao i ponašanje DP-a”, uključio se Tadić.

A ne znamo ni koliko tko ide s iskrenim namjerama da koalicija dugoročno funkcionira.

“Ne znamo hoće li Domovinski pokret shvatiti da je kod Plenkovića ključni moment funkcionira li Vlada kao tim. Razlog pucanja s Mostom je bilo to što je Most u jednom trenutku pomislio da može funkcionirati kao konfederacija s HDZ-om. Ne, ti si u istom košu s nama, mi smo tim, dijelimo dobro i zlo. I zasluge i probleme. U trenutku kad počnu vrludati, naći će se kombinacija koja će ih supstituirati”, tvrdi Tadić.

“Mi smo s ovom koalicijom izbjegli ponavljanje izbora, dugotrajnu političku nestabilnost i idemo konačno prema stabiliziranju i smirivanju lopte”, naglasio je.

Problem s SDSS-om

Jurak kaže da je SDSS pomogao Plenkoviću na način da su svojim “polupovlačenjem” dali izravnu poruku koja glasi: “Gospodine Plenkoviću, ne želimo vam biti uteg, jer ako vam mi sada damo podršku i potpise u budućnosti, imat ćete problema s DP-om.”

“To bi značilo da će biti problema sa sastavljanjem Vlade, a DP je jedina računica za sastavljanje Vlade”, dodao je.

“DP-u je važno da bude blizu resursa. Svaki resor je prožet nekom ideologijom, ali ono što je ideologija par excellence, pogotovo za pripadnike DP-a je kultura. To im Plenković neće dati”, zaključio je Jurak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare