Antiratna akcija: Zločini u Oluji su odgovornost svih nas

Vijesti 02. kol 202412:23 0 komentara
Mia Slafhauzer/PIXSELL

Povodom 29. godišnjice vojno-redarstvene operacije "Oluja” na glavnom zagrebačkom trgu održana je polusatna antiratna akcija kojom su organizatori izrazili suosjećanje sa žrtvama rata i zatražili procesuiranje počinitelja ratnih zločina.

Akciju su organizirali Centar za žene žrtve rata – ROSA, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK iz Sarajeva, Centar za građansku hrabrost , Documenta- Centar za suočavanje s prošlošću i Ženska mreža Hrvatske.

“Podsjećamo da su nad građanima Hrvatske srpske etničke pripadnosti za vrijeme i poslije operacije ‘Oluja’ pripadnici Hrvatske vojske, policije i civili počinili ratne zločine. Najveći broj tih zločina nije procesuiran”, kazala je Nikolina Zec iz Centra za žene žrtve rata ROSA.

“Također podsjećamo da Hrvatska nije utvrdila činjenice o zločinima. Presuda Anti Gotovini i drugima protumačena je kao oslobađajuća od svakog vida odgovornosti, umjesto da se činjenice dodatno istraže, a počinitelji procesuiraju”, dodala je.

Kako je navela, ubijeno je više od 600 civila, spaljeno više od 22 tisuće kuća, a izbjeglo oko 200 tisuća građana.

Kazala je također da provedba Zakona o civilnim žrtvama rata pokazuje nejednak odnos prema žrtvama i da izostanak utvrđenih činjenica o okolnostima i razmjerima stradanja tijekom i nakon vojne operacije „Oluja“ onemogućava žrtve u stjecanju prava iz zakona.

Udruge zato traže provjeru i sistematiziranje podataka iz različitih izvora, vladinih i nevladinih institucija i organizacija, te objedinjavanje postojećih istraživanja radi utvrđivanja činjenica koje će biti dostupne javnosti.

“Zločini u ‘Oluji’ su odgovornost Hrvatske, a suočavanje društva s ‘Olujom’ mora biti utemeljeno na činjenicama o počinjenim ratnim zločinima i politici etničkog čišćenja”, poručili su.

“Nesporno je u ‘Oluji’ došlo do zločina, Hrvatska ih interpretira kroz uzroke, a Srbija kroz posljedice, mi tražimo da se događaj promatra u cjelini, stvori historijski narativ koji je neupitan i da ne izaziva podjele u društvu”, rekla je Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata i Ženske mreže Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!