Anušić: HIMARS je vrlo moćno i jako važno oružje za Hrvatsku vojsku

Vijesti 31. kol 202413:19 0 komentara
HIMARS ispaljuje rakete
ANDREW LEESON / AFP / ilustracija

HIMARS je vrlo moćno oružje koje je jako važno za hrvatske oružane snage, poručio je u subotu ministar obrane Ivan Anušić nakon što je objavljeno da je State Department odobrio da se Hrvatskoj proda osam samohodnih višestrukih raketnih sustava HIMARS M142.

“S našim glavnim strateškim partnerom SAD-om nastavljamo opremati, osnaživati naše oružane snage i pripremati ih za sve moguće buduće eventualne ugroze koje u ovom trenutku na globalnoj razini postoje”, poručio je hrvatski ministar obrane u Pragu gdje sudjeluje na globalnoj sigurnosnoj konferenciji GLOBSEC Forum.

Trenutno u Europi HIMARS imaju samo Ukrajina, Rumunjska i Poljska.

Prema priopćenju MORH-a, State Department odobrio je prodaju osam HIMARS-a (High Mobility Artillery Rocket Systems) u vrijednosti od 390 milijuna dolara, ali bi “bi cijena u konačnici bila do 300 milijuna dolara budući da je iznos od 390 milijuna dolara maksimalna procijenjena vrijednost”.

Hrvatsko ministarstvo obrane očekuje do kraja godine potpisivanje “Goverment-to-Goverment” sporazuma s američkom vladom o nabavi HIMARS-a M142.

“Odobrenje ove prodaje dokazuje da Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane kontinuirano i predano ulažu u modernizaciju i opremanje Oružanih snaga najmodernijom borbenom tehnologijom, a HIMARS M142 spada u moćan sustav velike vatrene moći”, ističe se u priopćenju MORH-a.

Anušić je, navodi se u priopćenju, poručio da vlada i ministarstvo obrane “kontinuirano ulažu u nove sposobnosti Hrvatske vojske”.

“Na taj način povećavamo i poboljšavamo sposobnosti Republike Hrvatske za odvraćanjem od bilo kakvih prijetnji i ugroza”, dodao je Anušić.

Pentagon je poručio kako prodaja HIMARS-a poboljšava sigurnost saveznice u okviru NATO-a, što ujedno ide u prilog američkoj vanjskoj politici i nacionalnoj sigurnosti, prenosi se u priopćenju MORH-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!