Anušić: Neću biti suparnik Milanoviću, pozicija predsjednika mene ne zanima

Vijesti 28. svi 202420:57 1 komentar
Luka Batelić/PIXSELL

"Osobno me ta pozicija ne zanima jer se s nje ne može puno toga učiniti, više je protokolarna", kazao je u utorak ministar obrane Ivan Anušić za Dnevnik Nove TV.

HDZ-ov ministar obrane Ivan Anušić je za Dnevnik Nove TV govorio o vojnim planovima i troškovima te njegovim ambicijama u predsjedničkoj utrci.

“Hrvatski vojnik može biti zadovoljan, ali ne treba na tome stati. I dalje ćemo raditi modernizaciju vojske, opreme, naoružanja, kvaliteti i boljim materijalnim pravima svakog pojedinog vojnika”, ocijenio je stanje u Hrvatskoj vojsci.

“S vojnim rokom krećemo od 1. siječnja, već imamo određen broj kapaciteta za taj projekt.”

Anušić je govorio o novoj opremi, počevši od Rafalea i Black Hawka, kao i novim brodovima koji bi krajem godine trebali postati dio ratne mornarice. Po pitanju kopnene vojske, ministar je posebno spomenuo dalekometne projektile.

“Sve je u fazi nabave ili je već nabavljeno. Što se tiče vojnog roka, s tim krećemo od 1. siječnja. Trenutno već imamo određen broj kapaciteta za taj projekt. Milijarde eura ne moraju biti nešto što ćemo izdvojiti i nekom dati. Te milijarde možemo, kroz našu proizvodnju vratiti nazad kroz naše gospodarstvo i razvijati našu vojnu industriju.

Sigurnost nije nešto što se događa samo od sebe. Svijet je u takvoj situaciji, nadam se da se neće dogoditi eskalacija sukoba. Onda ćemo reći zašto nismo trošili da zaštitimo našu vojsku, civile, imovinu, kuće, onda se nećemo pitati koliko je to koštalo i koliko je trebalo koštati”, rekao je Anušić za Dnevnik Nove TV.

“Milanović mora sa mnom i premijerom zajedno raditi i kreirati bolje Oružane snage.”

Anušić se osvrnuo na Milanovićeve komentare o velikim troškovima opremanja vojske.

“Dobronamjerna kritika je dobrodošla, ali predsjednik mora shvatiti da on mora biti korektiv, ne samo u smislu kritike, nego mora biti kooperativan, suradljiv i mora zajedno s nama, sa mnom i premijerom, zajedno raditi i kreirati bolje Oružane snage”, rekao je Anušić.

Na pitanje hoće li predsjednik Zoran Milanović raditi probleme oko vojnog roka, Anušić je odgovorio kako će predsjednik dobiti analizu.

“Dobit će je svi koji je trebaju dobiti. Htio sam izbjeći je da uvođenje vojnog roka bude politička tema, ali očito da u Hrvatskoj nema te razine političke svijesti i razumijevanja da neke stvari nisu politička tema.”

“Ako ćemo mi od svega praviti politički problem onda imamo političku nestabilnost. Predsjednik će biti obaviješten i upoznat sa svime kao što i jest. Na njemu je. Nema dileme, naravno da treba komunicirat je li to dobro, treba li popraviti, ali kad dođemo do trenutka da to rješavamo, onda budimo kooperativni!”, poručio je Anušić.

“Ne zanima me pozicija predsjednika države.”

Anušić kaže da Milanoviću neće biti suparnik kao kandidat HDZ-a na predsjedničkim izborima.

“Smatram da je rano o tome govoriti, prije stranačkih odluka. Osobno me ta pozicija ne zanima jer se s nje ne može puno toga učiniti, više je protokolarna”, kazao je Anušić za Dnevnik Nove TV.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare