Anušić o vojnom roku: Modeli su na stolu, uskoro će biti predstavljeni premijeru i predsjedniku

Vijesti 10. srp 202420:12 1 komentar
Robert Anic/PIXSELL

MORH i Glavni stožer su pripremili modele vojnog roka i oni će uskoro biti predstavljeni i premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Republike te vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga RH Zoranu Milanoviću, kazao je ministar obrane Ivan Anušić u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Hrvojem Krešićem u Washingtonu.

Hrvatska delegacija na summitu NATO-a u Washingtonu i na popratnim događajima je brojna i svuda prisutna, a uz predsjednika Republike Zorana Milanovića koji na summitu nastupa s pozicije šefa države možda i najintenzivniji raspored ima ministar obrane Ivan Anušić.

Neposredno prije početka sastanka Sjevernoatlantskog vijeća s Anušićem je, između ostalog, i o kritikama koje se čuju da europske države ne izdvajaju dovoljno za obranu, razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

“Hrvatska će već iduće godine početi izdvajati dva posto BDP-a za NATO”

“Hrvatska je blizu dva posto i u ovom trenutku izdvajanje Hrvatske za obranu od ukupnog BDP-a je 1,9 posto. Cilj je dva posto. Cilj koji smo zadali sami sebi 2030. godine je dostići taj iznos. On je u proteklih nekoliko mjeseci smanjen na 2027. godinu, ali mislim da ćemo mi čak već iduće godine imati dva posto”, istaknuo je Anušić, koji je govorio i o modernizaciji i ulaganjima u Hrvatsku vojsku.

“Izravna ulaganja u modernizaciju, naoružanje, a i od onoga što ulažemo, mora biti od tih dva posto minimalno 20 posto u modernizaciju Oružanih snaga.

U ovom trenutku imamo 24 posto od ukupnog iznosa za modernizaciju, a investicije su sve ono što se tiče Oružanih snaga – od naoružanja, opreme do infrastrukture koja je potrebna da bi hrvatske Oružane snage bile snažne, jake, efikasne i operativne”, kazao je Anušić.

Dodao je da se nabavka i plan za budućnost koju predviđaju odnose ne samo na Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, nego i Hrvatsku ratnu mornaricu i Kopnenu vojsku.

No, nije želio govoriti o konkretnim detaljima u ovom trenutku, već je samo opetovao: “Poprilično sam siguran da ćemo zajedno s Vladom Republike Hrvatske tu brojku stići već iduće godine.”

Kazao je i da je stalno u komunikaciji s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu.

“Oni Hrvatsku gledaju kao saveznika koji je stabilan, korektan i s kojim razmišljaju na duge staze. Isto tako mi promatramo njih i nastavljamo realizirati daljnje zajedničke projekte”, rekao je i dodao da će koji su to kad za njih dođe vrijeme o tome obavijestiti javnost.

Što se tiče moguće promjene s obzirom na ishod izbora koji će biti održani u SAD-u, naglasio je: “NATO je nikad odlučniji, nikad sigurniji i nikad jasnije poruke su izrečene dan ranije, nikad snažnije smjernice i one će se ispoštovati.

Bit će još snažniji, ojačavamo zajedno vojnu industriju, pomoć Ukrajini i na kraju krajeva jačamo našu koheziju jer osjećamo i znamo da NATO nakon dugo dugo godina ima nevjerojatno snažnu ulogu upravo u obrani Zapada i zapadnih vrijednosti, u ovom slučaju Europe i članica Saveza.”

Kad je riječ o vojnom roku u Hrvatskoj koji se vraća od 1. siječnja iduće godine, Anušić je podsjetio da Hrvatska nije ukinula, nego samo zamrznula vojni rok te istaknuo: “Mi smo spremni. MORH i Glavni stožer su pripremili modele, modeli su na stolu, modeli će uskoro biti predstavljeni i premijeru i predsjedniku Republike. Predsjednik Republike će s time biti upoznat, premijer će biti onaj koji će s Vladom to na kraju morati provoditi.”

Očekuje podršku predsjednika Republike te je naglasio: “Samo provođenje vojne izobrazbe nije nešto što treba biti politička tema i volio bih kada bi političke stranke, uključujući predsjednik države oko toga imali zajednički stav, suglasje jer to nije tema za političko prepucavanje, pogotovo kada dolazimo u fazu izbora. Ovo je potreba Hrvatske, potreba nas kao članice NATO-a i potreba nas kao nas, vlastite domovine.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare